Uppsala Üniversitesi’ nden bilim adamları rekorları altüst eden yüzey alanı ve adsorpsiyon özelliklerine sahip olan eşsiz bir malzeme sentezlediler .
Sonuçlar PLOS ONE dergisi’ nde yayınlandı. Aslında Magnezyum Karbonat olan bu maddeye Upsalit ismi verildi. Upsalitin elektronik bileşenlerde ve ilaçlarda nem kontrolüne imkan vermesi öngörülürken, hokey pakları ve depolarda kullanılacağı belirtiliyor. Upsalitin ayrıca toksik atıkların, kimyasalların veya petrol sızıntılarının kontrolünde kullanılabileceği düşünülmekte. Ayrıca ilaç taşınım sistemleri, koku kontrolü ve yangın sonrası sanitasyonda kullanılması da muhtemel.
“ Buna karşın, amorf magnezyum karbonatın 100 yıldan fazladır bilimsel literatürde düşük sıcaklık prosesiyle yapılabileceği biliniyor, “ diyor Nanoteknoloji ve Fonksiyonel Materyaller Bölümü’ nden Johan Goméz de la Torre.
Doğada magnezyum karbonatın diğer formları mevcut olsa da, bunlardan suyu uzaklaştırmak oldukça zor.
“ 2011 yılında sentez için bazı parametreleri değiştirdikten sonra , malzemeyi yanlışlıkla reaksiyon tankında bir haftadan uzun süre tutmuşuz. İşe döndüğümüzde maddenin katı bir jel halini aldığını gördük ve jeli kuruttuktan sonra ise gerçekten heyecanlandık, “ diyor Johan Goméz de la Torre.
Sonraki yılda detaylı olarak yapılan analizler ve deneye yapılan ince ayarlar sayesinde maddeyi geliştirdik. Araştırmacılarımızdan biri eski bir Rus doktora tezinde reaksiyon mekanizmasını anlayarak avantaj sağladı.
Sonrasında maddenin karakteristik fazları anlaşılarak, sentezlenmesi imkansız olan bu madde sentezlendi.
En çarpıcı keşif ise, sadece yeni bir malzeme değil, çarpıcı özelliklere sahip bir materyal keşfetmemiz oldu. Upsalit bir alkali toprak metali için şimdiye kadar ölçülen en yüksek yüzey alanına sahip; bir gramı 800 metrekare alana sahip.
“ Malzemede özelleşmiş porlar (gözenek) yerini, büyük yüzey alanına sahip materyaller mezoporus silika, zeolitler, metal organik kafesler ve karbon nanotüplere bırakıyor, “ diyor Nanoteknoloji ve Fonksiyonel Malzemeler Bölümü’ nden, Nanoteknoloji Profesörü Maria Strømme.
Ayrıca , malzemedeki gözenekler 10 nanometreden daha küçük çapa sahip. İşte bu por yapısı sayesinde materyal çevreyle eşsiz bir etkileşim özelliğine sahip olduğundan materyal önemli aplikasyonlara sahip.
Örneğin upsalit dünyadaki en emici maddelerden bile çok su absorblayabiliyor. Bununla beraber hidroskopik zeolitler çok bir enerjiyle rejenere edilebildiğinden , endüstriyel uygulamalar açısından eşsiz . Bu keşif yakında Disruptive Materials şirketi tarafından ticari hale getirilerek üretilecek.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130717172901.htm
Araştırma Referansı :
- Johan Forsgren, Sara Frykstrand, Kathryn Grandfield, Albert Mihranyan, Maria Strømme. A Template-Free, Ultra-Adsorbing, High Surface Area Carbonate Nanostructure.PLoS ONE, 2013; 8 (7): e68486 DOI:10.1371/journal.pone.0068486