Sorting by

×
MühendislikTeknoloji Haber

Dünya’ nın En Hızlı Arabasını Yapmak İçin 3 Boyutlu Yazıcı Kullanıldı

Dünya’ nın en hızlı arabası Bloodhound (tazı) Süpersonik Arabası’ nı (SSC) üretmek için İngiltere şimdi de 3 Boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak arabanın dayanıklığını arttırmaya çalışıyor. Geçen sene arabanın roket motorunu test eden ekip, 2015’ e kadar 3 boyutlu parçalar sayesinde arabayı 1000 mile yani 1610 km hıza çıkarmak istiyor.  Böylede ilk kez 3 boyutlu yazıcıdan çıkan bir parça ses hızını geçecek.

Süpersonik arabanın titanyum burnunu oluşturmak için Renishaw  AM250 lazer eritme makinesini kullanıldı. Bu makine normalde dayanıklı 3 boyutlu prototipler ve parçalar üretmek için kullanılıyor. Normalde lazer sinterleme olarak bilinen bu metot , metal tozlarının güçlü lazerlerle eriterek, birleştirmeye yarıyor. Yani tozlar eritilerek istenilen parçalara dönüştürülüyor.

1997’ de Bloodhound SSC 1228 km hıza ulaşarak kara hız rekorunu kırmıştı. Şimdiden prototipi üretilen titanyum burun ise metrekarede 12 ton basınca dayanabilmeli. 3 boyutlu baskı ile üretilen arabanın burnunun içi boşluk olsa da 1610 km hıza dayanıklı şekilde imal edilmiş.

“ Normalde bu aleti kullanmak ve sonuçta tasarıma ulaşmak hammaddeden bile % 95 daha pahalı, “ olarak açıklıyor baş mühendis Dan Johns.

Üretilen bu uç arabanın karbon fiber monokok şasisine tutturulacak. Dünya’ nın en hızlı arabasında son teknolojiler ve yüksek hıza dayanıklı malzemeler kullanılacak. Metali eritebilen 3 boyutlu yazıcılar NASA tarafından bu aralar test ediliyor.

Kaynak : http://www.gizmag.com/3d-printing-bloodhound-ssc/28692/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu