Sorting by

×
AstronomiMakalelerÜtopyaUzay-Zaman

Güneş Sistemi’nin Bir Ucunda 9. Gezegen Bulunmuş Olabilir

lead_planet_9_art_1_-1200x800

Caltech’den iki astronom güneş sisteminin uzak bir köşesinde Dünya’dan kütlece 10 kat daha büyük bir gezegene dair kanıt buldular. Dokuzuncu gezegen olarak adlandırılabilecek bu gök cismi doğrudan gözlenmedi. Gezegenin yörüngesi , dünyayla güneş arasındaki mesafeden 200 katından daha yakın olmadığı düşünülüyor. Caltech’den Konstantin Batygin ve Mike Brown daha küçük cisimlerin yörüngelerinden yola çıkarak bu varsayıma vardı.

Eğer bu gezegen onaylanırsa, Plüton’un kaybettiği 9. Gezegen tacını alabilir. Twitter’da Brown tarafından gezegen “plutokiller” adı verildi. 2005’de Brown’ın keşfettiği Plüton boyutundaki Kuiper kuşağı gezegeni Eris, cüce gezegenler olarak bilinen bu cisimlerin yeniden sınıflandırmasına öncülük etti. 2012 VP113 olarak adlandırılan ve 2014’de keşfedilen diğer bir  gezegenin muhtemel uzak ve büyük bir gezegen olma olasılığı arttı. Sonrasında astronomlar bu gezegenin yörüngesinde konumlanmış bir grup tuhaf nesne keşfetti.  Şimdi ise  Brown ve Batygin bu yörüngelerin detaylı inceleyerek, 6 elliptik yörüngenin aynı yönü işaret eden güneş sistemi düzleminde eğilmiş bir şekilde yer aldığını buldu.

İşte bu 6 yörüngeyi şekillendiren bir şey olduğunu düşündü. Çünkü farklı hızlarda , aynı yerde bu yörüngelerin bulunma olasılığı % 0,007 civarında .

Ekibin yaptığı simülasyonlara bu 6  küçük cismin yörüngelerin diğer tarafında başka bir gezegen olmalıdır.  Bu Dokuzuncu Gezegen ile diğer cisimleri bir arada tutacak kütleçekimsel rezonans her şeyi bir arada tutuyor.  Gezegenin yüksek ve uzayan yörüngesi dünyanın güneşe uzaklığından 200 kat daha uzak, bu nedenle bu gezegende bir yıl Dünya yılıyla 10,000 ila 20,000 yıl arası sürebiliyor.

2nd_p9_kbo_orbits_labeled_1_-1200x675

Gezegen Avı Başlasın

Konstantin Batygin ve Mike Brown çifti bulgularını  Astronomical Journal  dergisinde yayınladı. Astronomlar bu yeni gezegen için gözlem yapabilir ve gezegen henüz doğrudan gözlenmediğinden keşif yapabilir.

Kaynak : NewScientist 

Referans: The Astronomical Journal, DOI: 10.3847/0004-6256/151/2/22

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu gezegen x gezegeni yani Marduk. 3500 senede bi güneşin yörüngesine giriyor. Mitolojide geçen bi gezegen araştırın derim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu