NASA’ nın Curiosity ‘Merak’ gezgini geçen hafta ilk toprak numunesini aldı. İnsansız keşif aracı robot kolunu kullanarak Mars yüzeyinde bir kepçe alarak sonra bunu elekten geçiriyor. Bebek aspirini büyüklüğündeki numune CheMin(Kimya ve Mineroloji) enstrümanına gönderilerek, ne çeşit mineraller içerdiği inceleniyor.
“ Bu görevde ilk numunesinde CheMin kullanarak gerçekten önemli bir aşama kaydettik.” diyor Curiosity projesi bilim adamlarından, John Grotzinger Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Pasadena’ dan. “Bu cihazla Mars’ ta kullandığımız X-ray difraksiyona göre, mineral analizinde daha net sonuçlar elde ettik, “ olarak da ekliyor John. Güven açısından mineralleri belirlemek önemli çünkü, mineraller hangi çevresel koşulların onları şekillendirdiğini gösteriyor.
Bu Curiosity tarafından kepçeyle alınan üçüncü numune ama ilk analiz edilende bu oldu. İlk olarak 4×4 boyutundaki gezginin laboratuarlarındaki dünyaya ait kalıntılar çıkarıldı, ikincisinde ise , görülen parlak parçacıklar ayırıldı.
Bu parçacıkların Curiosity önceden de görülen ve inişte ortaya çıkan plastik döküntülerin bir parçası olabileceğinden korkuluyor. Kepçelenen bölgede tekrardan bir araştırma başlatıldı. Bunun üzerine görev kontrol (Jet Propulsiyon Laboratuvarı,Pasedena) üçüncü kepçedeki numuneyi analiz etmeye karar verdi.
“ Biz uzaygemisi malzemesi ve bu küçük parlak parçacıklar hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyoruz,” diyor Proje Müdürü Richard Cook (JPL). Ayrıca geçenlerde “Jake Matijevic” adı verilen kayada yapılan analizde de volkanik kayalarda bolca bulunan mügarit tespit edilmişti.Mügarit özellikle İskoçya Glenelg ‘ te (Mars’ taki bölgeye adını veren) bulunuyor.
Kaynak : http://www.gizmag.com/curiosity-first-soil-sample/24635/ , NASA