Cassini uzay aracı Satürn’ün güney kutbundaki devasa kutup girdabını yani “karanlık gözünü” inanılmaz detaylı bir şekilde görüntüledi. Bu göz o kadar büyük ki Dünya’mızı yutabilir. Elde edilen kompozit görünüm, Temmuz 2008’de 392,000 km uzaktan alınan iki görüntünün birleştirilmesiyle oluşturuldu.
Bu yeni resim daha önceki resme oranla 10 kat daha detaylı ve pikselde 2 km çözünürlüğe sahip. Daha önceki fotoğraflarda kutup gözündeki girdabın boş hava ve bulanık bulutsu yapılara sahip olduğu görülmüştü. Cassini bu görüntüyü Satürn’ün halka düzleminin 56º aşağısından gerçekten kaydetti.
Bu yeni görüntüde, 8000 km genişliğindeki fırtınaya ilişkin özellikler var. Konveksiyon bulutları karanlık yayılım göstererek,ısınan gaz göze doğru yükseliyor, akabinde soğuyarak yüzeye yakın bulutlar oluşturuyor. Görüntünün solunda içe doğru bulutlar görülebilir.
Satürn’ün fırtınaları ,bizim gezegenimiz gibi diğer kuzenlerine benzemiyor. Dünya’yı kuşatan bu fırtınalar okyanustan güç alıyor, fakat Satürn’ün tabanında okyanus benzeri bir yapı yok. Bir teoriye göre , bu dev ve sürekli girdaplar Satürn’ün kutup bölgelerinde süren küçük kısa sayısz fırtınadan kaynaklanıyor olabilir.
Bu küçük fırtınalar zamanla kutuplara doğru sürüklense de, havanın yönlenmesi enstrümental olarak girdaplara yol açıyor. Astronomlar uzak dış gezegenlerde oluşan bu kutup girdaplarını gözlemleyerek, gaz devindeki tüm fırtına yoğunluğunu bu değere ekstrapole edebilir.
NASA bu mevcut potansiyel windbot (rüzgar robotik uzay araçları)serilerini kullanarak, Jüpiter ve Satürn atmosferini incelemede kullanılabilir. Uzay araçları gaz devindeki bu fırtınalar güç veya itiş sağlayabilir.
Cassini görevinin final kısmına geldiğinde uzay aracı kutup yörüngesine doğru giderek yüzeyle, Satürn’ün halkaları arasında ilerleyerek bu etkileyici girdaplardan nefes kesen görüntüler aktarabilir.
http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2016/05/The_eye_of_Saturn_s_storm
Kaynak : http://www.gizmag.com/cassini-saturn-polar-vortex/43298/