Sorting by

×
BilimMakalelerPsikoloji

Beynimiz Yaptığımız Şeylerin Zamanını Nasıl Hatırlıyor ?

beyin hafıza hipokampüs

İnsan çoğu zaman bir önceki gün ne yaptığını, hangi sırayla yaptığını karıştırabilir hatta günlerin sırasını bile karıştırabilirsiniz. Peki beynimiz bir şeyin önce veya sonra olduğuna nasıl karar veriyor ve bir sıralama yapıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırmaya göre beynin hipokampüs bölgesi  anılarımızı depolayarak bir olayın önce veya sonra geldiğini oluşturan zamansal bağlantıyı kuruyor.

“Biz sadece bir şeyi değil ne zaman olduğunu da hatırlamalıyız,” diyor araştırmanın birinci yazarı yüksek lisans öğrencisi Liang-Tien (Frank) Hsieh . Araştırma Neuron dergisinde 5 Mart’ ta basıldı.

Hipokampüsün anıların oluşmasında rol aldığı uzun süredir düşünülüyor. Fakat hipokampüsün özel nesnelerin tanımlarını mı yoksa onların temsil ettiği bağlamı mı depoladığı belli değildi.

Psikoloji Bölümü’nden Prof. Hsieh ve  Charan Ranganath hipokampüs aktivitesini belli hafızalarla ilişkisine baktılar. Gönüllülere gösterilen bir takım hayvan ve eşya resimlerinden sonra, aynı sırayla tekrar resimleri göstererek; “bu yaşar mı? bu ısı üretir mi ? “gibisinden sorularla  test edildi.

Bu sorular sayesinde gönüllülerin hafızalarında bilgiyi aramaları tetiklendi. Bu resimler tekrar gösterilirken gönüllüler resimlerin sırasını hatırladığında daha hızlı tepki verdi. Sorulara cevap verirken yapılan beyin taramalarından her resmin spesifik aktivite şablonunu tanımlayabildi. Fakat aynı resimler farklı sırayla gösterildiğinde farklı aktivite şablonları ortaya çıktı.

Yani hipokampüs hafızaları kodlarken sadece içeriğe değil bağlama da bağlı.

“Eğer resmi sıralamadan kaldırırsanız, hafızadan gidiyor ve şablonu yok oluyor. Hipokampüs için bağlam içerikten çok daha önemli ve açıkça her şeyi bir araya getirmede eşsiz,” diyor Ranganath.

Beynin diğer kısımları ise nesnelerin bağlamlarını beyne depolamakta bağımsız çalışıyor. Bu çalışma hafıza problemi olan hastalar için oldukça önemli bir çalışma. Böylece beyin daha iyi anlaşılarak hafıza problemleri çözülebilir.

Kaynak : sciencedaily

Araştırma Referansı :

  1. Liang-Tien Hsieh, Matthias J. Gruber, Lucas J. Jenkins, Charan Ranganath.Hippocampal Activity Patterns Carry Information about Objects in Temporal ContextNeuron, 2014; 81 (5): 1165 DOI: 10.1016/j.neuron.2014.01.015
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu