Sorting by

×
Elektronikİklim DeğişimiKimyaMakalelerMetalurji

Atmosferdeki Fazla Karbondioksit, Grafene Dönüştürülebilir

Karbondioksit  21. Yüzyılın kötü adamı oldu, ne yaparsak yapalım emisyonları düşürmek için yeterli değil gibi gözüküyor. İşte bu nedenle fazla karbondioksitin bir kısmını atmosferden almamız gerekiyor. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları; karbondioksiti mucize materyal grafene dönüştürecek ve yararlı kılacak basit bir yöntem geliştirdiler.

Grafen süperiletken,esnek ve güçlü bir materyal olarak geleceğin endüstrisini değiştirecek gibi gözüküyor. Grafiti bir bant yardımıyla ayırdığınızda ortaya çıkan 2 boyutlu karbon atomları grafeni basitçe elde edebileceğiniz bir yöntem. Ayrıca lazerle aşındırmayla odundan ve hatta yiyeceklerden; soya fasulyesinden veya okaliptüs yapraklarından kimyasal yöntemlerle bile elde edilebiliyor.

Fakat en yaygın metot kimyasal buhar biriktirme (CVD) ile elde etmedir. Bu teknikte genelde metan gazı kullanılarak substratta veya katalizörde ince bir tabaka oluşturulabilir. Gaz odacıkta reaksiyona girerek, materyalde birikerek ince bir tabaka oluşturuyor.

KIT’in ekibi CVD tekniğiyle çalışarak, karbon kaynağı olarak da karbondioksit kullanıyor. Odacığa karbondioksit ve hidrojen pompalanarak , katalizör ve substrat olarak bakır ve paladyum kullanılıyor. Bu proses atmosferik basınç ve 1000 ° C ‘nin üstünde sıcaklıklarda yapılıyor.

“Eğer metal yüzeyine doğru oranda bakır ve paladyum tanımlanırsa,karbondioksitin grafene dönüşümü tek bir adımda oluşacaktır,” diyor araştırmanın baş araştırmacısı Mario Ruben.

Ekip bu tekniğin işe yaradığını gösterdi, hatta birkaç tabaka kalınlığında grafen yapmak için tekniği kullandı. Sonraki adım fonksiyonel elektronik bileşenler üretmek.

Araştırma ChemSusChem dergisinde yayınlandı.

Kaynak: https://newatlas.com/carbon-dioxide-graphene/60488/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu