Sorting by

×
BilimFizikMakaleler

Almanya’da Elektronun Kütlesi En Kesin Şekilde Ölçüldü

Max Plank Enstitüsü'nde kullanılan dev Penning Tuzağı-Max Planck Enstitüsü
Max Plank Enstitüsü’nde kullanılan dev Penning Tuzağı-Max Planck Enstitüsü

Alman bilim insanları geçtiğimiz hafta maddenin yapı taşlarından biri olan elektronun kütlesinin bugüne kadar yapılmış en hassas ölçümünü yaptılar. Yapılan bu ölçüm sayesinde bilim insanları,“Standart Model “ adlı evreni oluşturan parçacık ve kuvvetleri tarif eden teori üzerinde çalışmak ve test etmek için yararlı bir anahtara sahip oldular. Elektronlar atom çekirdeğinde bulunan negatif yüklü parçacıklar. Elektronlar 1897’de İngiliz Joseph John Thomson tarafından keşfedildi. Thomson elektronlara başta zerrecikler dese de, sonradan elektrik yüküyle alakasından dolayı elektron olarak isimlendirdi.

Max Planck Nükleer Fizik Enstitüsü’nden Sven Sturm’ün liderliğindeki ekip, Penning tuzağı adı verilen bir düzenek kullanarak, parçacıkları manyetik ve elektrik alanlar yardımıyla depolayarak elektronların kütlelerini ölçtü. Daha önceden kütlesi bilinen karbon çekirdeğindenin etrafındaki tek bir elektronun kütlesi ölçüldü. Penning tuzakları homojen bir statik manyetik alan ve mekansal olarak homojen olmayan statik elektrik alanını kullanarak yüklü parçacıkları depolayan cihazlardır. Özellikle atomaltı parçacıkların özelliklerinin hassas ölçümleri için uygundurlar.

Son zamanlarda Penning tuzağı kuantum hesaplama ve kuantum bilgi işleme fiziki gerçekleştirmede kullanılmıştır. Penning tuzakları bir geonium atom olarak da bilinen ölçümlerin gerçekleştirilmesinde de kullanılır. Penning tuzakları dünya çapında birçok laboratuarda kullanılmaktadır. Örneğin, proton depolamak için CERN’de kullanılırlar.

Yapılan ölçümlere göre bir elektron 0.000548579909067 atomik kütle birimi (akb)geliyor. Daha önceki ölçümlerde 0,0005489 akb olarak hesaplama yapılmıştı. Tabi istatistik ve deneysel belirsizliklerdeki değişkenlerle alakalı olarak hesaplandı.

Elektronun kütlesini belirlemek için yapılan bu hesaplamanın önceki ölçümlere göre 13 kat daha doğru olduğu tahmin ediliyor.

“Bu sonuç gelecekteki temel Standart Model deneylerinde ve kesinlik testlerinde önemli bir rol oynayacağı,”,  Nature  dergisinde yayınlanan araştırmada belirtiliyor.

 

 Atomaltı Parçacıklar

standart model parçacıklar

Kaynak : http://phys.org/news/2014-02-precise-electron-mass.html#jCp

http://tr.wikipedia.org/wiki/Penning_tuza%C4%9F%C4%B1

Araştırma Kaynağı : http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13026.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu