Tamponlarda ağır metal konsantrasyonunun ölçüldüğü ilk çalışmada, arsenik, kurşun ve kadmiyum gibi ağır metallerine rastlandı. Ağır metaller genel olarak zehirli olduğundan ve vücuttan birikebildiğinden, sağlık risklerinin beraberinde getiriyor.
ABD’de yapılan araştırmada, ağır metallerin vajinal absorbsiyon ile emilebilme olasılığı olduğu belirtildi. ABD’de menstrüasyon dönemindekadınların % 52 ila %82’sinin tampon kullandığı tahmin ediliyor.
UC Berkeley, Columbia Üniversitesi ve Michigan Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, tamponlar sağlık açısından risk oluşturduğu bilinen toksik metaller de dahil olmak üzere 16 metalin varlığı açısından test edildi.
Ancak, yaygın kullanımlarına ve bu emilim riskine rağmen, tamponların sağlığı etkileyen bu tür kimyasalları içerip içermediğini araştıran çok az çalışma bulunmaktadır. UC Berkeley, Columbia Üniversitesi ve Michigan Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan ve türünün ilk örneği olan yeni bir çalışmada, tamponlar, sağlık açısından risk oluşturduğu bilinen toksik metaller de dahil olmak üzere 16 metalin varlığı açısından test edildi.
Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu’nda Yrd.Doçent ve çalışmanın kıdemli yazarı Kathrin Schilling, “Toksik metaller her yerde bulunmasına ve ara sırada düşük seviyelerde maruz kalmamıza rağmen, çalışmamız metallerin menstrüel(adet) ürünlerde de bulunduğunu ve kadınların bu ürünleri kullanırken maruz kalma riskinin daha yüksek olabileceğini açıkça göstermektedir” dedi.
Araştırmacılar Eylül 2022 ve Mart 2023 tarihleri arasında ABD, Birleşik Krallık ve AB’deki fiziksel mağazalardan ve iki büyük internet satıcısından; marka, ürün grubu ve emiciliğin eşsiz kombinasyonlarında toplam 14 farklı markadan tampon ürünleri satın aldı. En çok satanlar olarak listelenen ürünlerin yanı sıra ABD’deki birkaç büyük zincir perakendecinin ‘mağaza markalı’ ürünleri de seçilmiştir.
30 tamponda 16 metalin konsantrasyonları test edilmiştir: arsenik, baryum, kalsiyum, kadmiyum, kobalt, krom, bakır, demir, cıva, manganez, nikel, kurşun, selenyum, stronsiyum, vanadyum ve çinko. Konsantrasyonlar, satın alınan bölge, organik madde bileşimi ve marka türü dahil olmak üzere çeşitli tampon özelliklerine göre karşılaştırılmıştır.
Araştırmacılar, toksik metaller kurşun, kadmiyum ve arseniğin yüksek ortalama konsantrasyonları da dahil olmak üzere, değerlendirilen 16 metalin tümünde ölçülebilir konsantrasyonlar tespit etti. Kaydadeğer miktarda cıva veya krom konsantrasyonlarına rastlanmamıştır. Konsantrasyonlar satın alınan bölgeye, organik olana karşı organik olmayana ve mağazada satılan ürüne karşı markalı ürüne göre değişiklik göstermiştir. Kurşun konsantrasyonları organik olmayan tamponlarda daha yüksekken, arsenik organik tamponlarda daha yüksekti.
Araştırmacıları en çok endişelendiren, test edilen tüm tamponlarda kurşun bulunmasıydı. Araştırmacıların da belirttiği gibi, bu ağır metal söz konusu olduğunda güvenli bir maruz kalma seviyesi yoktur. Bir tampondan sızan ve kan dolaşımına giren herhangi bir miktardaki kurşun, sağlık üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Kurşun kemiklerde depolanır, kalsiyumun yerini alır ve onlarca yıl boyunca orada kalabilir. Beyin, böbrekler, kalp, kan, bağışıklık sistemi ve üreme organlarını olumsuz etkilediği ve gelişimi etkilediği bilinmektedir.
Arsenik ve kadmiyum da olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkilidir. İnorganik arseniğin kansere neden olduğu bilinmektedir ve kardiyovasküler hastalık, dermatit, akciğer ve beyin hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Kadmiyum böbrekleri hedef alır ve kardiyovasküler hastalıklarla bağlantılı olmasının yanı sıra böbrek hasarına da neden olabilir.
Araştırmacılar, metallerin tamponlara girmesinin birkaç yolu olabileceğini söylüyor. Bunlardan biri üretim sırasında pamuk, suni ipek veya viskon gibi hammaddelerin kirlenmesi. Bir diğeri ise üretim sırasında sudan metal bulaşmasıdır. Bazı metaller kasıtlı olarak eklenmiş olabilir. Araştırmacılar tarafından tespit edilen metallerden bazıları – kalsiyum, kobalt, krom, bakır, nikel ve çinko dahil – antimikrobiyal maddeler, koku kontrolü veya yağlama olarak eklenmiş olabilir.
UC Berkeley Halk Sağlığı Okulu’nda doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın başyazarı Jenni Shearston, “Üreticilerin ürünlerini metaller açısından, özellikle de toksik metaller açısından test etmeleri gerektiğini umuyorum. Halkın bunu talep ettiğini ya da tamponlar ve diğer adet ürünleri üzerinde daha iyi etiketleme yapılmasını istediğini görmek heyecan verici olurdu, “ diyor.
Çalışma, tespit edilen metallerin olumsuz sağlık etkilerine katkıda bulunup bulunmadığını belirleyememiştir. Bu metallerin ne kadarının tamponlardan sızabileceğini ve vücut tarafından emilebileceğini test etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Çalışma Environment International dergisinde yayımlanmıştır.
Hijyenik pedler ve tamponları içeren 2009 Kore çalışmasında tam olarak marka verilmese de özellikle Çin ve ABD ürünlerinde ağır metallere rastlanılmıştır. Türkiye’de bu türde çalışma olmadığı düşünülmektedir.
Kaynak: https://newatlas.com/health-wellbeing/tampons-toxic-metals