
DNA zinciri A,C,G ve T nükleotitlerinden oluşur. Aslında bu vücudun parmak izi gibidir ve 20 farklı aminoasit üreterek, vücuttaki gerekli proteinleri oluşturur. Bu sayede hücreleriniz onarılması, besinlerin yıkımı gibi hayati fonksiyonlar bu sayede sağlanır. Geçtiğimiz sene girişim şirketi Synthorx biyoteknoloji , bu dört nükleotite 2 nükleotit daha eklemişti. Şirket daha da ileriye giderek, iyi çalışılmış bir proteinden bir bakteri tasarlamayı başardı. Bu sayede daha etkili ilaç ve aşıların üretilebileceği düşünülüyor.
Synthorx’un eklediği bu 2 yeni nükleotit ( X ve Y) sayesinde 172 farklı amino asit oluşturulabiliyor. Normalde 20 amino asit olduğunu düşünürseniz, doğada şimdiye kadar görülmeyen çok sayıda yeni protein oluşturulabileceğini görüyorsunuz.
Bugüne kadar bilim insanları binlerce amino asit keşfetti. Bu sayede gıda katkıları veya sentetik ilaçlar yapıldı. Fakat bu keşfedilen amino asitlerin proteinlere bağlanması oldukça zor. Bu nedenle ekstra aminoasitlere sahip bir bakteri üretmek sentetik ilaç endüstrisinde oyun değiştiren olabilir. MIT Tech Review’e göre yeni ilaçlar üretilerek, hastaların bağışıklık sistemlerini etkilemeden, yani hasta etmeden yeni aşılar yapılabilir.
Synthorx E.coli bakterisinin DNA’nın spesifik bölümlerine X ve Y nükleotitleri ekleyerek, bakteriye iyi çalışılmış bir protein üreterek yeni amino asit ürettirdiler. Elde edilen proteini kütle spektrometresinde kontrol eden bilim insanları , istenilen yeni amino asitin keşfedildiğini belirledi.
Bu sayede bugüne kadar görülmemiş amino asitler üretilebilecek.
Kaynak :http://www.popsci.com/bacteria-man-made-dna-produce-protein-first-time