Sorting by

×
ArkeolojiBilimMakaleler

300.000 Yıl Önce Ocakta Yemek Pişiriliyordu

İnsanoğlunun ilk ateşi keşfettiği 1 milyon yıldan fazla olduğu tahmin edilse de, insanın ateşi ne  zaman kontrol ettiği ve nasıl kullandığı bilinmiyordu. Bu bilimsel soru bilim çevreleri tarafından yıllardır hararetle tartışılmaktaydı. Qesem Mağarası’nda çalışan İsrailli bilim insanları bugünkü adıyla Rosh Ha’ayin adı verilen bölgenin yakınlarında 300.000 yıl öncesinde defalarca ateşin yakıldığını açık şekilde gösterdi. Bu bulgular yıllardır cevap bekleyen tarih öncesi insanların gelişmiş bir sosyal yaşama ve entelektüel kapasiteye sahip olduğunu gösterebilir.

Qesem Mağarası’nda kazılar 2000 yılından beri devam ediyor. Tel Aviv Üniversitesi’nden Prof. Avi Gopher ve Ran Barkai, Weizmann Enstitüsü’nden Arkeolojik Bilim Kimmel Merkezi’nden Dr. Ruth Shahack-Gross kazı başladığında beri alanda bulunuyor. Bilim adamlarının yaptığı incelemeler sonucunda mağaranın merkezinde kalın bir odun külü tanımlaması yapıldı. Kızılötesi spektroskopi (IR) kullanarak Shahack-Gross ve meslektaşları bu kül karışımında yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmış kemik ve toprak numunelerine rastladı. Bu sonuçlandırıcı kanıt sayesinde bölgenin büyük bir ocağa işaret ettiği anlaşılıyor.

Sonrasında, Shahack-Gross külün mikro-morfolojisini test etti. Bunu  yapmak içinse külden kübik bir yığın alınarak laboratuvarda sertleştirildi. Sonrasında ise bu kül incecik dilimlere ayrılarak, mikroskop altında inceledi. Bu yöntemle külde pek çok mikro-strata ayrıştırması sağlanarak bu devasa ocağın kullanımı sağlandı. Araştırma  Archaeological Science dergisinde yayınlandı.

Ayrıca bu ocağın etrafında  kemiklerin bulunması etin pişirildiğini gösterdi. Ayrıca mağaranın farklı bölgelerinde farklı aletlerin bulunması mağarada sosyal bir iş paylaşımının olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu kampa tarih öncesi insanların mağaralara dönmesini gösterdi.

“Bu bulgular insan kültürü gelişiminde önemli dönüş noktalarını anlamayı sağlayabilir. İnsanlar bu zamanlarda düzenli olarak ateş yakmayı ve et pişirmeye başladılar. Böylece kamp ateşi benzeri bir ateş etrafında toplanıp, sosyalleşiyorlardı. Ayrıca böylece 300.000 yıl öncesinde sosyal ve bilişsel gelişiminde etkileyici bir ilerleme kaydettiklerini gösteriyor,” diyor Shahack-Gross.

Araştırmacılar diğerleri arasında bu bulguların, yeni kültür ve insan türleri arasında 400.000 yıl önce insan davranışı ve biyolojisinin başlatıldığını gösteriyor. 

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140127101236.htm

Araştırma Referansı :

  1. R. Shahack-Gross, F. Berna, P. Karkanas, C. Lemorini, A. Gopher, R. Barkai.Evidence for the repeated use of a central hearth at Middle Pleistocene (300 ky ago) Qesem Cave, IsraelJournal of Archaeological Science, 2014; DOI:10.1016/j.jas.2013.11.015
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu