BP’nin offshore petrol platformunun 2010’da Meksika Körfezi’nde yarattığı facianın etkileri halen devam ediyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nde (NOAA) tarafından yapılan araştırmada son 5 yıldaki yunus ölümlerinin petrol maruziyetinden kaynaklandığını gösteriyor. Ayrıca denizdeki 1100’dan fazla deniz memelisinin (yunus,balina ve domuz balıkları) ölümünden %95 BP petrolün sorumlu olduğunu gösteriyor.
Araştırmada şişe burunlu yunusların akciğerlerinde ve böbreküstü bezlerinde lezyonlar görüldüğü belirtiliyor. Normalde oldukça nadir olan bu lezyonların 2010’daki petrol sızıntısından sonra hızla arttığı körfezdeki yunus cesetlerinden anlaşıldı. Bu gelişme bilim insanlarını şoke etti.
20 Nisan 2010’da BP’nin Deepwater Horizon isimli açık deniz petrol platformu , bir kaynağı delerken, patlama yaşandı ve devamında yangın çıktı. 11 işçinin öldüğü ve körfeze üç ay boyunca 200 milyon galon petrolün körfeze yayıldığı olaydan dolayı bölgedeki vahşi yaşam ve balıkçılık endüstrisi büyük bir darbe yedi.
Onarım ekipleri 2010 Temmuzda kuyuyu ancak tıkayabildi. BP milyarlarca dolarlık sivil davası ve cezasına çarptırıldı.
NOAA tarafından yapılan araştırma PLOS One akademik dergisinde yayınlandı. Lezyonlar nedeniyle ölen yunusların yarısında farklı bir ölüm nedeni bulunamadı.
“13 yıldır yaptığım araştırmalarda , yunusların çoğunda ciddi akciğer lezyonlarına rastladım,” diyor veteriner Kathleen Colegrove.
2010 ila 2015 arasında 1000 hasta yunus öldü ve bunun en büyük nedeni BP’nin petrol sızıntısı.
“Zamanlama, konum ve doğası gereği tespit edilen lezyonlar, BP’nin Deepwater Horizon petrol kuyusundan kaynaklandığı ve yunus ölümlerinin büyük kısmında bu kuyunun ayak izleri olduğunu gösteriyor,” olarak belirtiyor NOAA.
Böbrek üstü bezleri önemli hormon üretim organları olduğundan pek çok yunus zarar gördü. “Adrenal yetersizliğinde, günlük stres katsayıları yükseliyor ve bu nedenle ölme eğilimi artıyor,” diyor Ulusal Deniz Memelileri Kurumu’ndan (National Marine Mammal Foundation) Stephanie Venn-Watson
NOAA bu raporun yazılmasında BP’ye de yardım etti.
Ayrıca bilim insanları ölen yunusların üçte birine yakınının, akciğer hastalığına yakalnadıklarını gösterdi. Bunun başlıca nedeniyle bağışıklık sistemlerindeki değişmeden dolayı pnömaniye yakalanma olasılıklarının artması denilebilir.
Suyun petrolle kirlenmesi hayvanların sağlığını etkilerken, yunusların akciğerleri daha büyük olduğundan ve nefeslerini uzun süre tuttuklarından zehirlenmeye daha elverişliler. 1990’lardaki faciada ise 344 yunus daha az ölmüştü.
BP ise NOAA’nın verilerinin tümüyle gerçeği yansıtmadığını, ölümlerin Deep Horizon kuyusundan kaynaklanmadığını iddia ediyor.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/videos/c992934670c20b98f0ef7393e92929e5.htm
http://america.aljazeera.com/articles/2015/5/20/deepwater-dolphins-oil-dead.html
Araştırma Referansı :