Sorting by

×
MakalelerTeknoloji HaberYeni İcatlar

ŞEFFAF VE ESNEK POLİMER EKRANLAR SAYESİNDE KİNECT ‘ E GEREK KALMAYACAK

polimer ekran

Johannes Kepler Üniversitesi Avusturya Linz’ den bir araştırma ekibi, yeni bir tür görüntüleme metodu keşfettiler. Yeni cihazda tek tabakalı esnek, şeffaf ve düz bir polimer tabakası üzerinde görüntü oluşturulabildi. Araştırmacılar bu yeni görüntü sensörünün dijital kameralar, medikal tarayıcılar ya da yeni jenerasyon hareket kontrollü akıllı telefonlar, tabletler ve TV ‘ lerde kullanılabileceği belirtiliyor.

İnce bir kat polimer kullanılarak yapılan görüntüleme aygıtı ya da polimer ekranlar teknolojisi esnek bir plastik film gibi gözükse de aslında kenarları  boyunca yerleştirilmiş sensörlere göndermeden önce floresan parçacıklar kullanarak ışığı yakalayarak filmin içine hapsetmeye yarayan yeni bir buluş. İç kısımda herhangi bir elektronik parça kullanılmadığından gelecekte hareket kontrollü cihazlarda kullanılması bekleniyor. Ayrıca bu sayede ekran transparan oluyor.

 

Bu polimer filme ışık toplayıcı anlamına gelen “luminescent konsentratör “ deniyor. Sensör ufak floresan parçacıklarıyla kaplanarak, spesifik dalga boylarındaki ışığı absorblayarak daha uzun dalga boyunda yayınlıyor. Işığın büyük kısmı filmden geçiyor ve filmden geçen ışık kenarlara ilerliyor. Bu sayede kenarlardaki optik sensörler (iğne deliği kamerası benzeri)  ışığı filmin içinde hapsediyor. Bilgisayardan alınan sinyaller birleştirilerek gri tonlamalı bir görüntü oluşturuluyor.

kinecte gerek kalmayacak

Video kameralarda bulunan piksellere bölünmüş CCD’ lerin(yük çiftli alet- charge-coupled devices) aksine, luminescent konsantratörde tek bir ışıktan gelen görüntü fonksiyonu toplanarak yani bütün noktalardan gelerek kenar sensörlerine ilerleyen ışık birleştiriliyor. Bu nedenle yüzeye gelen ışığın nerden geldiği iyi tespit edilmelidir.

Bunu çözmek için bilim adamları önceki deneylerde kullanılan ekranda lazer ışığını incelterek, tek bir lazer ışığını ekranda göstermeye benzer bir yöntem kullandılar. Böylece ışık polimerin kenarlarına ilerledikçe dimmer oluyor. Sensöre ulaşan bağıl ışığım ölçmek için ise giren ve çıkan ışık ölçüldü. X-ray’li bilgisayar tomografi tekniğine benzer bir yöntem kullanarak görüntü yeniden oluşturalabildi. (X-ray röntgen ışınıdır)

“ Bilgisayarlı tomografide tek bir X-ray inceltmeyle tek bir yönden görüntü oluşturmak imkansızdır. Fakat farklı yönlerden çoklu ölçümler yapılarak, imkansızı mümkün kıldık. Bizim yöntemimizde bilgisayarlı tomografiye benzer bir yöntem kullanılıyoruz fakat biz X-ray yerine görünür dalga boyunda ışık kullanıyoruz,” araştırma ekibinden Oliver Bimber.

Düşük maliyetli fotodiyotlar kullanarak üretilen sensör 32*32 piksellik bir görüntü yaratsa da sonraki çalışmalarda fotodiyotlar soğutularak daha verimli sinyal-gürültü oranları elde edilecek. Ayrıca çoklu katmanlar üretilerek renkli görüntü de elde edilebilir.

Polimer ekranlar sayesinde kinect olmadan hareket takibi yapabilen ekranlar yapılabilecek. Ya da  hareket kontrollü kamerasız televizyonlar veya değişik ekran teknolojileri üretilebilecek. Belkide bu sayede tümüyle sizi algılayabilen elbiselere ve ayakkabılara sahip olabilirsiniz.

Kaynak:  http://www.gizmag.com/transparent-flat-flexible-image-sensor/26350/

 

400

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Dostum süper bir site yapmışsın emeğine sağlık. Gerçekten Türkiye’de eksiği olan bir alan bu.
    İnsanlar bilim dışında bir çok saçma şeyi takip ediyor, umarım yaptığın iş hak ettiği değeri görür.

    1. Zamanımız oldukça burada paylaşıyoruz. Beğenileriniz ve paylaşımlarınız bizim için çok önemli. Desteklerinizden dolayı teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu