Sorting by

×
AstronomiFizikMakalelerÜtopyaUzay-Zaman

Bir Kara Delik En Fazla Ne Kadar Büyüyebilir ?

kara delik

Leicester Üniversitesi’nden araştırmacılar galaksilerin kalbindeki kara deliklerin gaz disklerini kaybetmeden önce güneşin 50 milyar kat kütlesine ulaşabileceklerini ortaya koydu.

Leicester Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü’nden Prof. Andrew King’in yayınladığı “Kara Delikler Ne Kadar Büyüyebilir ‘How Big Can a Black Hole Grow?’  çalışmada galaksilerin merkezindeki gaz diskine sahip süpermasif kara delikler üzerine çalışma yaptı. Bu gaz enerjisini kaybederek, kara deliğe düşerek onu besleyebilir. Fakat bu diskler dengesiz olduğundan ve yıldızlara doğru parçalanma eğilimine sahipler.

Prof. King, bir kara deliğin bu dış disk formunu korumak için 50 milyar güneş kütlesine kadar ulaşabildiğini gösterdi.  Araştırma bu disk olmadığında kara deliğin büyümeyi durdurabileceğini ve üst limitin kabaca 50 milyar güneşe denk geldiğini gösterdi. Kara deliğin daha da büyümesinin tek yolu , bir yıldızın doğrudan kara deliğe düşmesi veya diğer bir kara delikle birleşmesi olabilir.

Prof. King şöyle açıklıyor;  “Bu keşif astronomların maksimum kütleli kara delikleri bulması açısından önem arz ediyor, böylece gaz disklerinin yutulurken çıkardığı büyük miktardaki radyasyonu gözlemleyebilirler. Kütle limiti sayesinde , bu prosedürün bilinenden daha fazla kütlelere sahip olamayacağını biliyoruz. Çünkü bu takdirde parlak bir disk olmayacaktır.”

“Daha büyük kara delik kütleleri prensipte mümkün, örneğin maksimum kütleye ulaşmak üzere olan bir kara delik diğer bir kara delikle birleşebilir, sonuçta daha da büyür. Fakat bu birleşmes ışık üretmez ve oluşan büyük kara delik ışık üretecek gaz diskine sahip olamazdı.”

“Eğer biri Einstein’ın Genel Görelelik Teorisi’ne göre kara deliğe yaklaşan ışık ışınlarının ışığı büktüğünü veya kütle çekimsel dalgaları ölçebilirse , kara deliklerin birleşmesinden yayılan ışınları da ölçebilir”, diyorlar.

Araştırma Referansı : How Big Can a Black Hole Grow? arXiv:1511.08502 [astro-ph.GA] arxiv.org/abs/1511.08502

Kaynak: http://phys.org/news/2015-12-black-holes-large-billion-suns.html#jCp

Samanyolu’nun merkezindeki kara deliğin yuttuğu gaz bulutlarına ilişkin bir simülasyon

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu