Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeBiyolojiTıp ve Sağlık

Hayvanlar Üzerinde Yapılan Testler Athena İnsan Modeliyle Bitecek

Hayvanlar üzerindeki testleri azaltacak bu sistem sayesinde hem daha etkili ilaçlar hem de yan etkiler azaltılacak .
Hayvanlar üzerindeki testleri azaltacak bu sistem sayesinde hem daha etkili ilaçlar hem de yan etkiler azaltılacak
.

5 yıldır süren ve 19 milyon dolarlık çok uluslu çalışma sonucu ilaçların hayvan testlerini azaltabilecek bir masaüstü insan ya da diğer bir tabirle insan modeli geliştirildi. Homo minitus adı verilen ilaç ve toksisite analiz sistemi insan organlarını ve tepkilerini taklit ediyor. Devam eden proje ilk meyvelerini vermeye başladı. İnsan karaciğerinin toksik kimyasallara tepki veren gerçek karaciğer benzeri bir organ ilk kez geliştirildi.

ATHENA (Geliştirilmiş Doku Mühendisliği İnsan Ectypal Ağı Analizi Projesi- Advanced Tissue-engineered Human Ectypal Network Analyzer Project)  adı verilen sistemle her organ birbirine tüplerle bağlanarak kan damarları gibi birbirine bağlı organ sistemi kuruldu.

Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndan kıdemli bilim insanı Rashi Iyer, homo minitus sayesinde hayvan veya petri kabı testlerinin ötesine geçtiklerini belirtiyor. Bu sayede gerçek insan organları taklit edilerek daha etkili ilaç ve toksisite analizi yapılabilecek.

Dünya’ da geliştirilen ilaçların % 40’ı klinik insan vücudunun bilinmeyen binlerce kimyasal etkisinden dolayı klinik denemelerden kalıyor. Fakat bu projede aynı gerçek akciğer gibi nefes alan, kalp tarafından pompalanan, karaciğer gibi metabolize eden ve böbrek gibi kanı süzen bir vücut simülasyonu yapılabilecek.

Diğer çip üzerindeki organ projelerine benzemeyecek şekilde bu vücutta hücrelerde üretilen moleküllere verilen tepkileri ve dalgalanmaları oldukça iyi görüntüleyebiliyor.

Bu sonuca ise iyon mobilite-kütle spektrometresi sayesinde dakikadaki binlerce farklı molekülün  anlık gözlenmesi mümkün oluyor. Araştırmacılar bu sayede karaciğer toksini asetaminofen ilacının farklı dozajlarını gözlemleyebildi.

Athena organ platformu kütle spektroskopi teknolojisi sayesinde daha etkili ve duyarlı olarak yeni ilaç ve toksik ajanların görüntülenmesini sağlıyor.

Athena ekibi bu yıl Harvard ‘ da geliştirilen karaciğer cihazını kalp cihazına bağlayacak. 2015 ve 2016’da ise akciğer ve böbrekte sisteme eklenecek. Umarız ilerde hayvanlar üzerindeki testler tümüyle biter ve insanlar için yan etkisi olmayan ilaçlar geliştirilebilir.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu