Sorting by

×
İlginç BilimÜtopyaUzay-Zaman

3 Milyar Işık Yılı Uzaktan 5 Saatte 15 Sinyal Birden Alındı

Kaliforniya Üniversitesi girişimi olan Breakthrough Listen grubu 3 milyar ışık yılı uzaktaki ufak bir galaksiden sadece 5 saat içinde 15 patlayıcı radyo sinyali aldı. Daha önce de aynı galaksiden tekrarlayan sinyaller alınmıştı, bu sinyaller “hızlı radyo patlamaları” (fast radio burst-frb) olarak biliniyor. Fakat bu sefer alınan sinyaller daha önce hiç gözlenmemiş yükseklikte sinyaller.

Araştırmacılar ilk bu sinyalleri aldıklarında çok heyecanlandılar. Bu sinyaller evrendeki en garip ve patlayıcı bir fenomeni temsil ediyorlar. Bu patlamalar esnasında, milisaniyeler içinde 500 milyona güneşe denk enerji üretiliyor. Bilim insanların halen bu olaya neyin neden olduğunu ve nerden geldiğini bilmiyorlar.

Bu sinyalleri doğrudan uzaylı olarak kabul etmeden önce, astronomik kökenlerini araştırmalıyız. En ileri gelen hipotezlerden biri ise çok manyetik magnetarlar -enerjik materyallerle sarılan nötron yıldızları olabileceğiydi. Ayrıca bu genç nötron yıldızlarının dönmesiyle düzenli radyo sinyalleri yaymalarından da kaynaklanabilir.

Bununla beraber bu yılın başlarında Harvard ekibi bu yoğun radyo patlamalarının uzaylı uzay gemisine güç sağlamakta da kullanılabileceğini sunmuştu. İlk olarak 2007’de tespit edilen hızlı radyo patlamalarına dair bir kaç olay olsa da, bunlar hakkında kesin bir şey söylemek çok zor. Öyle görünüyor ki, bu olaylar çok düzensiz ve evrenin farklı yerlerinde gerçekleşiyordu.

Fakat her şey  2015’de, FRB 121102 adı verilen yerden tekrar eden şekilde patlamalar gelmesiyle değişti. İşte bu kaynağın önemi ilk tekrar eden kaynak olmasıdır. Bugüne kadar 3 milyar ışık yılı uzaktaki bu cüce galaksiden, 150 sinyal alsak da, halen bu sinyalleri neyin ürettiğine dair bir fikrimiz yok.

Son sinyaller Batı Virginia’ndaki Green Bank Teleskopu’yla  26 Ağustos 2017’de kaydedildi.

Cihaz 4 ila 8 GHz frekans bandında 5 saat içinde 400 terabayt veri kaydetti. Breakthrough Listen araştırmacıları bu veriyi analiz ettiğinde, tek bir sinyal yerine, 15 ayrı hızlı radyo patlaması olduğunu görünce şaşırdılar.

FRB 121102’yi 2016’da 6 aydan fazla gözleyince, ancak 9 sinyal kaydedilmişti.

Bu sinyaller çok hızlı olmalarının yanında, hem de 7 GHz ile en parlak emisyona sahipler.

Sinyallerin birbirlerini bu kadar hızlı izlemesi, ölen kara delikler gibi olaylara işaret etmediğini gösteriyor. Birbirini ardına gelen bu sinyaller tümüyle farklı bir kaynak olduğunu ortaya koyuyor.

Elde edilen bu sinyaller dünya yaşamın işareti olsun ya da olmasın, bu çalışmalar sayesinde evreni anlayışımız hızla değişiyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/we-just-picked-up-15-mysterious-radio-signals-from-a-distant-galaxy

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: 3 Milyar Işık Yılı Uzaktan 5 Saatte 15 Sinyal Birden Alındı - Herşeyolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu