Sorting by

×
Bilimsel GelişmeNanoteknolojiTeknoloji HaberTıp ve SağlıkYeni İcatlar

NANOSCRIBE 3 BOYUTLU MİKRO YAZICI İLE SANİYELER İÇİNDE UFAK BİR DÜNYA YARATIN

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’ nün yan kuruluşu olan Nanoscribe isimli Alman şirketi günümüzde üretimi en zor olan mikro yapılardan 100 kat daha küçük yapılar üretebilen özel bir masaüstü 3 boyutlu mikro yazıcı üretti. “ Eğer bu küçüklükte bir cisim üretmek isteseniz normalde 1 saatinizi harcardınız, ama şimdi 1 dakikadan az bir sürede üretebiliyoruz, “ Michael Thiel Nanoscribe Şef Yöneticisi . Bir saç telinden çok daha küçük bir alana bir mikro uzay gemisi sığdırabilirsiniz.

Normalde 3-D yazıcılarla oyuncaklar, iPhone kapakları vb. şeyler ürebiliyorsunuz. Fakat 3-D mikro baskı tekniğiyle gözle görülemeyecek kadar küçük şeyler üretebilirsiniz. Kimsenin gözüyle göremeyeceği küçük bir dünya yaratabilirsiniz. Tabi bu sayede nano aletler de tasarlayabilirsiniz.

Nanoscribe şirketi mikro 3-d yazıcıları yılın ikinci yarısında piyasaya sürecek. Mikrometre-ölçekli baskı tekniği ile medikal ve elektronik aletler için yeni bir üretim tekniği doğuyor.

Birkaç yüz nanometre boyunda kalp stentleri yapılabilir, mikro akışkan çip parçaları ve hücrelerin büyüdüğü iskelet yapıları inşa edilebilir. Ayrıca elektronik endüstrisi için çiplerde kullanılan pahalı ve yavaş metotlar terkedilerek, daha hızlı mikro baskılama tekniği kullanılabilir. 3-D baskılama metalik parçalar yapmak için de kullanılabilir.

Bugüne kadar 3-D mikro baskılama tekniği sadece araştırma laboratuvarlarında kullanılıyordu ve oldukça yavaştı. Aslında bu laboratuvarların hepsinden Nanoscribe ilk jenerasyon mikro baskı makinesi vardı. Yeni ve hızlı olan bu makine ise tümüyle ticari kullanıma açık olacak. Yeni baskı makinesinin medikal, fen ve nanoteknoloji alanları sayısız uygulaması olacağı belirtiliyor. Yeni cihazın endüstriyel açıdan devrim yaratacağı düşünülüyor.

Birkaç yüz nanometre boyunda kalp stentleri yapılabilir, mikro akışkan çip parçaları ve hücrelerin büyüdüğü iskelet yapıları inşa edilebilir. Ayrıca elektronik endüstrisi için çiplerde kullanılan pahalı ve yavaş metotlar terkedilerek, daha hızlı mikro baskılama tekniği kullanılabilir. 3-D baskılama metalik parçalar yapmak için de kullanılabilir.

nanoscribe-yazıcı

3-D mikro baskı makinelerinin çoğunda, çift-foton polimerizasyonu denilen bir teknik kullanılıyor. Prensip olarak, yakın kırmızı bölgede ultra kısa atımlar yapan ince bir lazer (ir) ışını,  ışığa duyarlı malzemeye odaklanıyor. Özel malzeme polimerleşerek, ışının geldiği bölgelerde katılaşıyor. Lazer üç boyutlu eksende hareket ederek 3 boyutlu cisimciği şekillendiriyor.

Normalde günümüzdeki 3-D yazıcılar temelde bu lazer ışınlı sistemi kullanıyor fakat,  xyz ekseninde hareket için kullanılan mekanik düzenek zaman kaybettiriyor. İşte bu işlemi hızlandırmak için Nanoscribe lazer ışınının yönünü değiştiren hareket eden ufak aynalar kullandı. Hatta birden fazla lazer kullanılarak bu işlemin hızlandırılabileceği düşünülüyor.

Nanoscribe 3 boyutlu mikro yazıcı ile 30 nanometre küçüklüğe kadar cisimcikler yapılandırılabiliyor.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ nden Prof. Julia Greer  ,  “ Bu hassasiyette 3d yazıcı üretecek başka bir firma olduğunu sanmıyorum” diyor.

 

mikro 3d yazıcı
Mikro baskı ile üretilen hücre yuvası, elektron mikroskopla çekildi.

 

microneedles-two-photon-direct-laser
Mikro iğneler ile belki bir gün enjeksiyona gerek kalmayacak.

 

Screenshot_13

Screenshot_14

 

 

 

 

Kaynak: http://www.technologyreview.com/news/511856/micro-3-d-printer-creates-tiny-structures-in-seconds/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu