Sorting by

×
Alternatif EnerjiKimyaMakalelerTeknoloji HaberVideobilimYeni İcatlar

Hareket Enerjisini Elektrik Enerjisine Dönüştüren Sıvı Metal Cihaz İcat Edildi

North Carolina State Üniversitesi’nden araştırmacılar, sıvı metal ve hidrojel kullanarak, esnetildiğinde hareket enerjisini elektriğe çeviren bir cihaz icat etti.  Cihaz su altında da çalışabildiğinden, dalgalardan enerji üretmek kullanılabileceği düşünülüyor.

Üretecin kalbinde galyum ve indiyum alaşımı var. Bu alaşım yumuşak elastik bir polimer olan suyla şişen hidrojelle kaplanıyor.

Hidrojelin çözünmüş tuz iyonları var. Bu iyonlar metal yüzeyine tutunarak, metalde yükleri indüklüyor. Metalin yüzey alanı arttıkça, yüzeyine daha fazla yük çekmeye başlıyor. İşte bu sayede cihaza tutturulan bir kabloyla üretilen elektrik taşınabiliyor.

“Cihaz yumuşak olduğundan, bastırma, çekme ve sündürme gibi mekanik bir hareketle kolayca deforme oluyor. İşte bu sayede mekanik enerjinden kolayca elektrik elde edebiliyor. Örneğin, hidrojen yeterince elastik olduğundan, kendi boyunun 5 katına kadar uzatılabiliyor,” diyor NC Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Michael Dickey.

Yapılan deneylerde cihazda yapılan sadece birkaç milimetrelik deformasyonla, 0.5 mW m-2 güç yoğunluğuna erişilebiliyor. Bu da cihazı diğer üreteç teknolojileriyle yarışır hale getiriyor.

“Diğer teknolojiler ıslak ortamlarda iyi çalışmazken, bizim cihazımız tüm ortamlara kolayca uyuyor. İşte bu eşsiz özelliği cihazı deniz ortamında biyomedikalden, spor giysilere kadar uygun kılıyor. Ayrıca cihazı üretmek çok kolay,” diyor Prof. Michael Dickey.

Araştırmacılar bu teknolojiyi giyilebilir teknolojilerde ve dalgalardan elektrik üretmek için kullanmayı amaçlıyor.

“A Soft Variable-Area Electrical-Double-Layer Energy Harvester,” adlı makale Advanced Materials dergisinde yayınlandı.



İleri Okuma : Veenasri Vallem et al, A Soft Variable‐Area Electrical‐Double‐Layer Energy Harvester, Advanced Materials (2021). DOI: 10.1002/adma.202103142

Kaynak
Techxplore
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Hareket Enerjisini Elektrik Enerjisine Dönüştüren Sıvı Metal Cihaz İcat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu