Sorting by

×
BilimDeneyselİlginç BilimMühendislikÜtopyaUzay-Zaman

En Uzaktaki Uzay Aracı Voyager 1’den Gizemli Bir Sinyal Alındı

NASA’nın Voyager 1 uzay aracı Güneş Sistemi’nin dışında gizemli bir sinyal yolladı. Fırlatıldıktan 45 yıl sonra, Voyager-1 ve Voyager-2 uzay araçları Dünya’dan 22 milyar km uzakta uzayın derinliklerinde ilerlemeye devam ediyor. Uzay araçlarının gönderdiği veriler ise eşsiz ve ilginç olmaya devam ediyor.  

NASA Voyager 1’in halen düzgün çalıştığını fakat pozisyon artikülasyon ve kontrol sisteminden (AACS) gelen okumaların uzay aracının hareketi ve oryantasyonuyla eşlenmediğini belirtti. Yani uzay aracı uzaydaki konumunu karıştırmış olabilir.

AACS sistemi Voyager’a has bir cihaz ve NASA’ya uzay gemisini çevreleyen yıldızlararası ortam hakkında bilgi vererek, anteninin gezegenimize dönük olmasını sağlıyor.

“Bu tarzda bir Voyager görevinin rotasının geldiği aşama düşünüldüğünde normal sayılabilir. Uzay araçları artık 45 yaşında ve planlanan görev çok ötesine gitti, ” diyor NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan ve Voyager 1 ve 2 için proje yöneticisi olan Suzanne Dodd .

NASA ,Voyager-1’in ikizi Voyager 2 aracının normal davrandığını belirtiyor.

1977’de fırlatılan Voyager 1 uzay aracın güneş sistemindeki gezegenleri araştırmak için geliştirilse de, uzun süredir uzayda yolculuğuna devam ediyor. 2012’de Güneş Sistemi’nin dışına çıkarak yıldızlararası uzaya giren Voyager 1 Dünya’dan 23,3 milyar km uzakta yolculuğuna devam ediyor. İşte bu nedenle Dünya’dan en uzakta bulunan insan yapımı nesne özelliğini taşıyor.

NASA mühendisleri Voyager 1’in AACS sisteminden gelen sinyalin rastgele üretildiğini ve gerçekten araçta neler olduğunu yansıtmadığını ifade ediyor.

Sistem aksini gösterse de uzay aracının anteni doğru hizalanmış gözüküyor. Çünkü NASA’dan gelen halen komutları alıp, uygulayabiliyor.  Şimdiye kadar sistem sorununun, yaşlanan uzay aracını yalnızca temel işlemleri gerçekleştirdiği “güvenli moda” girmesini tetiklemediğini söyledi.

NASA mühendisleri,” Ekip sorunun doğasını daha iyi anlayana kadar, bunun uzay aracının bilimsel verileri ne kadar süreyle toplayıp iletebileceğini etkileyip etkilemeyeceğini tahmin edemez,” diyor.

Dodd ve ekibi uzay aracının gereksiz veriler göndermeye neyin neden olduğunu bulmayı umuyor. Fakat gerçekten büyük zorluklar var. En büyük zorluk ise mesafe. Işığın uzay gemisine gitmesi 20 saat 33 dakika sürdüğünden, NASA ile iletişim yaklaşık 2 gün alıyor.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/nasa-s-voyager-1-is-sending-back-strange-data-from-beyond-our-solar-system-puzzling-scientists

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu