Sorting by

×
BilimTıp ve Sağlık

YOĞURT YEMEK DİYABET RİSKİNİ AZALTIYOR

Diabetologia (the journal of the European Association for the Study of Diabetes) dergisinde yayınlanan yeni bilimsel araştırmaya göre artmış yoğurt tüketimi yeni tanı tip-2 diyabet(şeker hastalığı) riskini %28 azaltıyor. Cambridge Üniversitesi bilim insanları düşük yağ içeren fermente süt ürünleri, ki buna tüm yoğurt türleri dahil ve bazı az yağlı peynirlerin diyabet riskini %24 düşürdüğünü buldu.

Cambridge Üniversitesi Tıbbi Araştırma Kurulu Epidemiyoloji Birimi’nden  Dr. Nita Forouhi ” Bu araştırma tip-2 diyabetin önlenmesinde bazı özellikli yiyeceklerin önemli rolü olabileceğine ışık tutuyor ve halk sağlığı açısından anlamlı mesajlar verilebilir.” diye yorum yaptı.

Süt ürünleri yüksek kaliteli protein,vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Aynı zamanda doymuş yağ içermeleri nedeniyle diyet kılavuzlarında fazla miktarda tüketilmemeleri de önerilir.

Yüksek veya düşük yağlı süt ürünleri tüketimi ve diyabet ilişkisini araştıran daha önceki çalışmaların sonuçlarının yetersiz olması araştırmacıları daha ayrıntılı olan bu yeni araştırmayı yapmaya yöneltti.

Araştırma İngiltere’de Norfolk’ta yaşayan toplam 25000 kadın ve erkek üzerinde yapıldı(EPIC-Norfolk çalışması). Bir hafta içindeki günlük tüm yiyecek ve içecek tüketimini kaydederek 11 yıl izlenen  3502 rastgele katılımcıdan  753’ü yeni tenı tip-2 diyabet tanısı aldı. Bu da araştırmacılara süt ürünlerinin hangisinin ve ne kadarının tüketiminin diyabet riskini arttırdığını kıyaslama imkanı verdi.

Günlük toplam  çok yağlı veya  az yağlı süt ürünü tüketimi yeni tanı tip-2 diyabetle ilişkili bulunmadı. Toplam süt ve peynir tüketimi de diyabet riskiyle ilişkili bulunmadı. Ancak düşük yağlı fermente süt ürünü(örneğin yoğurt, az yağlı beyaz peynir,lor peyniri) tüketimi fazla olanlarda tip-2 diyabet gelişme riski, bunları tüketmeyenlere göre %24 daha düşük olarak saptandı.

Yoğurt diğer az yağlı fermente süt ürünlerinden ayrı olarak değerlendirildiğinde , ki bu ürünlerin %85’ini oluşturuyor, diyabet riskinde %28 azalma görülmüş. Katılımcılardan  haftada ortalama 675 gr yoğurt tüketenlerde riskte azalma olduğu saptanmış.

Süt ürünleri aynı zamanda D vitamini, kalsiyum ve magnezyum da içermeleri nedeniyle sağlığa faydalı. Ek olarak fermente süt ürünlerindeki probiyotik bakteriler ve bunların oluşturduğu K vitamini de diyabet gelişimine karşı etkili olabilir.

 

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140205184736.htm

Araştırma referansı :

  1. Laura M. O’Connor, Marleen A. H. Lentjes, Robert N. Luben, Kay-Tee Khaw, Nicholas J. Wareham, Nita G. Forouhi. Dietary dairy product intake and incident type 2 diabetes: a prospective study using dietary data from a 7-day food diaryDiabetologia, 2014; DOI: 10.1007/s00125-014-3176-1

 

Daha Fazla Göster

Can Bahar Sezgin

Acil Tıp Doktoruyum. Gercekbilim sitesinde sizi tıpla ilgili gelişmelerden haberdar ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu