Sorting by

×
Uzay-ZamanVideobilim

Çin’in Yutu Gezgini ile Ay’a İnen Üçüncü Ülke Oldu

Çin’ in ilk ay aracı Yutu 15 Aralık 2013′ te 4:35 sabah saatlerinde başarıyla iniş yaptı.  Ay’ da Bay of Rainbows(Gökkuşağı Körfezi)  bölgesine inen Yutu(yeşim tavşan) gezgini ilk fotoğrafları yollamaya başladı. Böylece Çin, Rusya ve Amerika’ dan sonra aya inen üçüncü ülke oldu.

İndikten bir kaç saat sonra, Yutu’ nun tekerleri patlayıcıların ateşlenmesiyle serbest kaldı ve gezginin güneş kanatları açıldı. Ayrıca Laden-mast enstrümanı da devreye girdi. Sonrasında ise gezgini indiren sistemin kabloları kesildi.

Çin için milli gurur meselesi olan bu gezgin Sinüs Iridum veya Gökkuşağı Körfezi adlı kadrandaki bazaltik lav ovasındaki 5 kilometrekarelik bir alanda araştırma yapacak. Yutu gezgininde Alfa-Proton X-ray Spektrometresi cihazı mevcut. Bu cihaz sayesinde kraterlerin içerikleri saptanabilecek. Önceki görevlerden Yutu gezgininin indiği bölgenin titanyum içeren bazalt kayalar bakımından zengin olduğu düşünülüyor.

Çin’ de oylamayla ismi Yutu seçilen (Jade Rabbit ya da tavşan )  ay aracının ismi 190,000 farklı isimden seçildi. 1 Aralık’ ta gönderilecek ay aracın isminin bir tavşan olarak seçilmesi aslında bir tesadüf değil. Çünkü bu gezgin Chang’e-3 ismi verilen ay uydusuyla yollanacak. Çin inanışına göre Chang’e yanlışlıkla ölümsüzlük hapını yutan bir tanrıça ve Ay’ a yanında sadece bir tavşanla gidiyor.

yutu-gerçek bilim

yutu ayda

yutu ilk fotoğraf

 

 

Çin 2 Aralık’ ta Chang’e-3 roketini Ay’ a yolladı.

“Yutu iyilik, saflık ve beceri sembolü aslında. Bu nedenle ay gezginine bu ismin verilmesi hem dış görünüm hem de ifade açısından belirleyici bir unsur. Yutu aslında Çin’in uzayı barışçıl kullanımını simgeliyor, “diyor Çin ay programından  baş kumandan  Li Benzheng .

Chang’e-1 ve  Chang’e-2 sadece Ay’ ın yörüngesine yollanırken, Chang’e-3  Ay’ a yumuşak bir iniş planlıyor. Chang’e ve Yutu ‘ nun Ay’ da Gökkuşağı Körfezi adı verilen bölgeye 14 Aralık gibi ulaşması planlanıyor. Gezgin Ay’ a indikten sonra 3 ay boyunca Ay’da kaynak arayacak.

Kaynak : http://www.space.com/23971-china-moon-rover-landing-change3-success.html

http://youtu.be/hyiZjvTMB8I

yutu

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu