Sorting by

×
ElektronikMekatronikTeknoloji HaberVideobilim

Zihin Kontrollü Mekatronik Osseo Protezler Artık Gerçek Hayatta Kullanılabiliyor

robot protez kol

İsviçre’nin Chalmers Üniversitesinde görevli mekatronik bilimcilerin geçtiğimiz yıldan beri sürdürdüğü bir proje, Cyberpunk evreninin ve Deus Ex oyunlarının birer hayalden ibaret olmadığını işaret ediyor olabilir. 10 yıl önce kolunu kaybeden bir hastanın gönüllü olarak ameliyat masasına yattığı proje, Nobel ödülü alırsa hiç şaşırmayın.

Daha önce eşi benzeri görülmeyen yeni tedavi yöntemi, hastanın kullanacağı protezin bir titanyum çubuk ile üst kol (humerus) kemiğine sabitlenmesi ile başlıyor. İkinci aşamada ise, kasların ve sinirlerin protezin algılama elektrotlarının çevresine cerrahi bir müdahale ile yerleştirilmesi yer alıyor.

Sonuçta ortaya çıkan bağ, insanı ve makinayı ortak bir platformda birleştiren nitelikte. Beyinden iletilen kas hareketi sinyallerinin sinir hücrelerine bağlanan elektrotlar aracılığıyla algılanıp, proteze iletilmesini sağlayan sistem, gerçek zamanlı uyartı iletimi sağlıyor. Tabii birazcık gecikme yaşanması gayet normal.

Kullanıcıdaki bu protez tipi kemikten aldığı  kuvvet dağılımı ve titreşimlerinden hissi bir geri alım alarak, osseoperception yani kemiksel hissiyat denilen fenomenin yaşanmasına neden oluyor. Elektrot ve biyomasküler arayüzün birleştirilmesiyle alıcının geleneksel protezlerden daha fazla geri alımına yol açıyor.

Elektronik açıdan kaslardaki implant kontrolleri ve elektrotlar sayesinde diğer kaslardan gelen sinyallerin karışması engellenerek azaltılıyor. Daha önceki sistemlerde deri üzerinden bağlanan elektrotlarda bu problem nedeniyle sinyal karışması yaşanabiliyordu. Videoda da ilk başta deri üzerinde sinyal alan protez kullanıldığından sinyal örtüşmesi yaşanıyor. Fakat kemiğe bağlı protezde kaslardan ve sinirlerden doğrudan gelen motor sinyaller kullanıldığından daha yüksek verim sağlanırken hatta kendi kolundan farksız performans elde etmesi mümkün.

Mekatronik ve tıbbın el ele vererek Cyborg teknolojisini gerçek hayata geçirdiği projeye ilişkin videolar sizlerle, iyi seyirler.

Kaynaklar :

Fizikist 

Gizmag

 

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu