Sorting by

×
BilgisayarDoğa ve Çevreİlginç BilimJeolojiTeknolojiYapay Zeka

YZ ve Süper Bilgisayarla Geliştirilen Tsunami Modeli, Bilgisayarlarda Sel Tahmini Yapabiliyor

Bilindiği gibi Japonya coğrafyası gereği, yüksek dereceden sismik aktivite ve tsunami tehdidi altındadır. Bilim insanlarından oluşan bir ekip, dünyanın en hızlı süper bilgisayarı ve bu riskleri hesaplayan bir yapay zeka modeliyle, depremle kıyılarda oluşabilecek tsunamilerdeki sel bölgelerini yüksek doğrulukla haritalamayı başardı.

Bu yeni tahminsel YZ aracının geliştirilmesinde, Fugaku isimli donanım rol oynuyor. Riken ve Fujitsu tarafından geçtiğimiz yıl geliştirilen dünyanın en güçlü süper bilgisayarında tsunami simülasyonları çalışıldı. Fujitsu, Tohoku Üniversitesi, Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacılar, tarafından kullanılan bu işlem gücü sayesinde 20,000 olası yüksek çözünürlüklü tsunami senaryosu yaratıldı.

Derin öğrenme algoritması kullanılarak, deprem olduğunda sahili vuran tsunami senaryoları çalışılarak kuru topraklardaki sel felaketleri ve zamanla doğrulukları arttırıldı. YZ tarafından oluşturulan model, tsunamiyi gerçek zamana yakın ve yüksek çözünürlüklü olarak tahmin edebiliyor.

Modelin öncesinde Fugaku’da eğitilmesi gerekiyor, böylece sonrasında normal bilgisayarlara yüklenerek, dalga oluşumu verisiyle beslendiğinde, saniyeler içinde tahmin oluşturulabilir. Tokyo Körfezi’ni etkileyecek büyük bir deprem ve tsunami simülasyonunun, Japon Kabine Ofisi’nin sel modeliyle eşleme sağladığı gösterildi.

Solda varsayılan sel, sağda YZ tahmini-Fujitsu

Bu sayede normal bilgisayarlarda çalıştırılacak simülasyonlar ile afet müdahale ekiplerinin önceden binalar, yollar ve diğer altyapının selden nasıl etkileneceğini görmesi sağlanabilir. Bu da afetlerde zaman kazandıracak planlamaların yapılmasını kolaylaştırır.

Kaynak : https://newatlas.com/environment/worlds-fastest-supercomputer-artificial-intelligence-predicts-tsunami-flooding/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu