Sorting by

×
GenelMakalelerVideobilim

Yüzüklerin Efendisi Filmindeki Orta Dünya’daki İklim Yeni Zelanda Ve Los Angeles’a Benziyor

Yakında 13 Aralık’ ta gösterime girecek The Hobbit: The Desolation of Smaug(Smaug’ un çorak toprakları) filmini beklerken Orta Dünya’ daki iklime ilişkin ilginç bir araştırma yayınlandı.

Yönetmen Peter Jackson, Yüzüklerin Efendisi filmini çekerken J.R.R Tolkien’ in romanlarında yer alan Orta Dünya atmosferini yaratmak için Yeni Zelanda’yı seçmişti.  Yeni Zelanda’ da romandakine benzer pek çok manzara ve iklim tipi mevcut. Bristol Üniversitesi Cabot Enstitüsü’ nden yayınlanan şaka yollu araştırma ise, Orta Dünya’ nın ikliminin bazı yerlerinin Yeni Zelanda’ dakine bazıların modern dünyadakine benzer şekilde olduğunu gösterdi. Araştırmada 65 milyon yıl önce dinozorların yaşadığı iklim de karşılaştırıldı.

Resmini gördüğünüz Kahverengi Radagast adlı ekzantrik büyücü aslında Tolkien’ in kitaplarında görülen,  iklim simülasyonu ile hava ve topografiyi tanımlıyor. Sonrasında ise Dünya’ nın tarih öncesi devirlerini Modern Dünya’ daki bölgeyle kıyasladı. Frodo Baggins’ in yaşadığı Shire kasabasındaki yıllık iklim ile Yeni Zelanda’ da filmin çekildiği bölgelerde iklimin oldukça benzediği ortaya kondu. Ayrıca gemilerin yola çıktığı Grey Havens  ‘ daki Undying Lands (Ölümsüz Diyarlar) gerçekten zaman zaman güçlü rüzgarların estiği belirtildi. Hobbit Korkutucu Mordor Dağındaki iklim ise pek yaşamaya uygun olmaması ile Batı Teksas, Los Angeles ve Avustralya’ daki Alice Kaplıcalarının ikliminin benzer olduğu belirtildi.

İşte bu geyik araştırma Big Bang Teori’ deki Sheldon’ ın elinden çıkmış gibi. Bakalım fanatikler tarafından daha ne gibi sıra dışı araştırmalar yapılacak.

Araştırmanın elfçe ve dwarfçası bile var :D

Araştırmanın ingilizcesi için

http://www.bristol.ac.uk/news/2013/10013-english.pdf

Elfçesi için

http://www.bristol.ac.uk/news/2013/10013-elvish.pdf

Hobbit’ teki Misty Mountains Şarkısı

http://youtu.be/XORMBIm7DX8

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu