Ünlü fizikçi Stephen Hawking, 2016 yılının başlarında Rus milyarder Yuri Milner ve bir grup bilim insanı ile birlikte, türümüzün yıldızlara ulaşmasını amaçlayan 100 milyon dolarlık “Breakthrough Starshot” adlı bir projeyi kamuoyuna duyurmuştu. Breakthrough Starshot projesinde kullanılacak pul boyutundaki uzay araçları, fırlatışlarından 20 sene sonra Alpha Centauri’nin etrafında bulunan gezegenlerden bilgi toplayabilecek.
Projenin ilk beş yılını finanse etmek için 100 milyon dolar harcayan Rus girişimci Yuri Milner tarafından açıklanan Breakthrough Starshot projesinin asıl amacı, 4 gram ağırlığına sahip bu pul ebadındaki uzay araçlarını dahada geliştirmek ve onları uzayın derinliklerine itmek için hafif bir yelken ile ilerlemekti bu yelkenlerde 100 milyar Watt’lık bir lazer gücüne eşittir.
Starshot adlı bu mini gemiler her biri toplamda 4 gram ve 3.5 x 3.5 cm olarak tasarlandı.İlk test sonuçları için bu minyatüre araçlar dünya yörüngesinde başarılı bir şekilde yerini aldı. Bu proje ile, çalışma prensibini ışıktan alan küçük robotik uzay araçları, ölçek ekonomileri sayesinde tek seferde birçok nano uzay gemisi fırlatılabilir, böylece daha fazla gemi ile hedefteki yıldız sisteminin bu sayede daha çok fotoğrafı elde edilebilir.
Uzay Yelkenleri İle Işık Hızının Yüzde 20’si Hıza Çıkılacak
Ayrıca daha çok enerji alması için buna birde uzay yelkenleri de eklenecek. Bu ikili, fırlatılışta ana gemide sabit bulunacak ve daha sonra da Dünya’nın yüksek bir yerinde konumlanmış bir tesisten gelen lazer ışınlarını takip ederek uzaya doğru hızlandırılacaklar. Milner, böyle bir geminin ışık hızının yüzde 20’sine kadar hızlanabileceğini söylüyor. Bu hız, 4.37 ışık yılı uzaklıktaki Alpha Centauri sistemini aradan çıkartmaya yetecek, hem de fırlatılıştan sadece 20 yıl sonra. Hatırlatalım ki, bildiğimiz klasik uzay gemileri ile bu süre yaklaşık 30.000 yıla denk gelirdi.
Yuri Milner : “Breakthrough Starshot projesi şu anda sahip olduğumuz veya yakın gelecekte sahip olabileceğimiz bir teknoloji ürünü olacak. Bu projenin geleceği hepimizin bilgisine bağlıdır.” Ayrıca bu nanogeminin bazı gezegenlerin resmini kaydedebilmesinin yanı sıra başka bilimsel bilgiler toplayıp bir ışık demeti ile eve geri gönderebileceğini de belirtiyor. Bu uçuş işe yararsa, Alpha Centauri hakkında öğreneceklerimiz kadar kendi hakkımızda da çok şey öğreneceğimizi kamuoyuna aktardı.
Sprite adlı bu mini bilgisayarlı uyduların güneş panelleri, birkaç sensör ve radyo dalgaları barındırıyor.
https://youtu.be/cjNa2NufiGA
Kaynak:
- https://www.theguardian.com/science/2017/jul/28/breakthrough-starshot-successfully-launch-worlds-smallest-spacecraft
Bir Yorum