Sorting by

×
ElektronikYeni İcatlar

Yeni Mucize Madde İletken Kil Mi ?

mxene-wonder-clay

Drexel Üniversitesi’nden  bilim insanları bir gün bataryalarda ve süperkondansatörlerde kullanılabilecek iletken kil üretti. MXene adı verilen madde inanılmaz özelliklere sahip. Peki bu maddeyi farklı kılan ne özelliği olabilir ?

Bu madde hidrofilik yani su sever özelliğe sahip olduğundan grafen gibi değil. aynı oyun hamuru gibi kolayca şekillendirilebilir, yuvarlanabilir ya da düz hale getirilebilir. Bu nedenle metallere oranla iletkenliği çok daha değerli bir hale geliyor.  Araştırmacılar daha MXene’i ilk yarattığından beri 900 F/cm3 gibi bir sığaya sahip, bu nedenle daha ürün geliştirilmeden 10,000 kez şarj olsa bile  kapasitans kaybı yok.

Maliyeti oldukça düşüreceği için belki de lityum iyon pillerin yerine geçecek teknoloji olabilir.

Peki bu yeni bir madde mi?

Hem evet,  hem hayır. MXene 2011’de keşfedildi. Bu materyal 2 boyutlu titanyum karbidin MAX fazlarından oluşuyor. Normalde MXene elektrotu yapmak bir gün sürüyordu , fakat araştırmacıların yeni keşfettiği metotla artık sadece 15 dakika sürüyor.

Her şeye rağmen bu materyal halen geliştirme aşamasında, bu nedenle iletken kilden pil yapmak için henüz çok erken. Yine de araştırmacılar videoda görüleceği gibi bu maddeden oldukça umutlu. Videoya göre bu madde %200 daha fazla kapasitansa sahip. Ayrıca videodan yapımının ne kadar kolay olduğunu görebilirsiniz.

 

 

 

Kaynak : http://drexel.edu/now/archive/2014/November/MXene-clay/

iletken kil mxene
Elektron Mikroskopu Görüntüsü
mxene-wonder-clay-5
Çok kolay biçimde oyun hamuru gibi şekillendirilebiliyor.
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu