Sorting by

×
Bilimİklim DeğişimiMakalelerTeknoloji HaberYeni İcatlar

Yeni Likit Cam Teknolojisiyle UV ve IR Işık Kontrolü Sağlanabiliyor

Akıllı pencereler  sayesinde, pencerelerin koyuluğu elektronik olarak ayarlanarak, perde olmadan camlar koyulaştırılıp, açılabilir. Toronto Üniversitesi’nden bilim insanları, renk değiştirebilen ahtopotlar, kiriller gibi deniz canlılarından ilham alarak, pigmentlerle rengi açılıp, koyulaşabilen likit cam üretti.

Normal fotokromik pencereler güneş ışığındaki hem görünür spektrumu hem de kızılötesi spektrumu engelleyerek, odanın çok ısınmasını engellerler. Sıcak havalarda UV ışığın parlaklığı aydınlık yarattığından fayda sağlayabilir fakat güneşten gelen kızılötesi ışık ısı yaydığından engellenmesi gerekiyor. Kışın ise hem UV hem de IR ışığın gelmesiyle ısı elde edilebilir.

Yeni akıllı pencerelerde ışık filtrasyon modlarıyla enerji tasarrufu sağlanabilir.

Toronto Üniversitesi’nden geliştirilen sıvı(liquid) camlar plastik katmanların arasına mm kalınlığında mikrokanalların yerleştirilmesiyle oluşuyor. Bu kanallara farklı pigmentler içeren sıvıların pompalanmasıyla, farklı optik kalitelerde ışık geçişleri sağlanabiliyor.

Örneğin, görünür ışık bloke eden pigmentin olduğu tabaka boşaltılıp, kızılötesi pigmentin olduğu tabakaya pompalanırsa, pencere kızılötesi ışığı geçirmez. Böylece sadece kızılötesi ışık geçmezken görünür ışık geçebilir. Ayrıca ışığa difüzyonlu pigmenti yapraklardan içe veya dışarı pompalayarak, odadaki gün ışığının yumuşaklığı veya koyuluğu ayarlanabiliyor.

Bilim insanların prototiplerin performansına dayalı olan bilgisayar modellerinden yola çıkarak, infrared ışığın aktarımını modüle etmek için sıvı pencereler kullanıldığında ısınma, soğutma  ve aydınlatmada yılda % 25’e kadar tasarruf sağlanabileceğini ortaya koyuyor. Pencereler görünür ışığın kontrolünde kullanıldığında ise tasarruf % 50’lere kadar çıkabiliyor.

Araştırma PNAS’da yayınlandı.

Bu sayede binalarda kullanılan devasa enerji yükü azaltılarak, soğutma ve ısıtmada tasarruf sağlanabilir.

Kaynak: University of Toronto

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu