Sorting by

×
AstronomiMakalelerUzay-Zaman

Yeni Keşfedilen Gezegen Kepler 78b’ de 1 Yıl Sadece 8,5 Saat Sürüyor

Siz gece uykunuza dalarken 700 ışık yılı uzaklıktaki küçük yanan bir gezegen, güneşinin etrafında dönerek 1 yılını çoktan doldurdu bile. MIT’ den( Massachussets Teknoloji Enstitüsü)  araştırmacılar Dünya büyüklüğündeki dış gezegen Kepler 78b’ nin yıldızının etrafını sadece 8,5 saatte döndüğünü gösterdi. Bu gezegen güneşine çok yakın olduğundan bu gezegende yılbaşına girmek günler aylar değil sadece saatler alıyor. Gezegenin yörünge çapı yıldızın çapının sadece 3 katı kadar. Gezegen güneşine çok yakın olduğundan, gezegende yüzey sıcaklığı 2726 santigrat dereceye ulaşıyor. Bu nedenle gezegenin en üst tabakasının erimiş lavdan oluştuğu düşünülüyor. 2726 C0 o kadar yüksek bir sıcaklık ki, platin bile (1768 C0) erimiş oluyor. Ya da demir 2861 C0‘ de kaynıyor. 

Bilim adamlarını asıl heyecanlandıran gelişme ise , gezegenin ışık yayması. Bu şimdiye kadar, Kepler 78b gibi küçük bir dış gezegenden tespit edilen ilk ışık. Işık büyük teleskoplarla bir kez analiz edilirse gezegenin yüzey bileşenleri ve buna ilişkin özellikleri keşfedilebilecek.

Ayrıca Kepler 78 b yıldızına çok yakın olduğundan bilim insanları gezegenin yıldızına uyguladığı çekim etkisiynden, kütlesini  hesaplamayı umuyor. Eğer bu işe yararsa Kepler 78b güneş sistemi dışında kütlesi bilinen ilk gezegen olacak.

 

Kepler 78b’ nin keşfi Astrophysical Journal bilim dergisinde yayınlandı. Bu keşifte Kepler uzay teleskopu büyük rol oynadı. Kepler şimdiye kadar 150000 yıldızı görüntüledi. Kepler teleskopu Dünya benzeri yaşanabilir gezegenlerin keşfi için oldukça önemli.

Keşfedilen gezegen daha önce keşfedilen KOI 1843.03 gezegeninden bile 4,25 saat daha kısa bir yıla sahip. Gezegen yıldızına çok yakın olduğundan inanılmaz derecede yoğun olabileceği ve belki de tümüyle demirden olabileceği düşünülüyor.

Binlerce yıldızın arasından bu gezegenleri bulmak için, yıldızlardan gelen ışık analiz ediliyor. Gezegenler yıldızlarının önünden periyodik olarak geçiyor mu ona bakılıyor. İşte bu ışık eğimleri zaman ağırlıklı bir sıraya konarak, temel Fourier dönüşümleri kullanılıyor. İşte bu metot sayesinde ışık eğimlerinin periyodik ve tekrarlayıcı şablonu ortaya çıkarılıyor.

Yapılan ölçümler Kepler 78b ‘nin Merkür’ ün Güneş’ e uzaklığına göre 40 kat daha yakın olduğunu gösterdi. Kepler 78b Dünya kadar olmasına rağmen tabi ki yaşanabilir değil. Fakat kahverengi cüce adı verilen soluk yıldızların bu kadar yakınında olunduğunda yaşam olasılığı var. Bu durumda halen yaşanabilir olabilirdi.

 

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130819121930.htm

Araştırma Referansları :

  1. Roberto Sanchis-Ojeda, Saul Rappaport, Joshua N. Winn, Alan Levine, Michael C. Kotson, David W. Latham, Lars A. Buchhave. Transits and Occultations of an Earth-sized Planet in an 8.5 hr OrbitThe Astrophysical Journal, 2013; 774 (1): 54 DOI: 10.1088/0004-637X/774/1/54
  2. Saul Rappaport, Roberto Sanchis-Ojeda, Leslie A. Rogers, Alan Levine, Joshua N. Winn. The Roche Limit for Close-orbiting Planets: Minimum Density, Composition Constraints, and Application to the 4.2 hr Planet KOI 1843.03The Astrophysical Journal, 2013; 773 (1): L15 DOI:10.1088/2041-8205/773/1/L15

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu