Houston Methodist Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları canlı hücreleri % 100’ e yakın yaşama oranıyla basmak için maliyeti düşük bir metot geliştirdiler. Geliştirilen metot eski bir Çin ağaç baskı metotuna(M.Ö. 200) benziyor, böylece iki boyutta hücreler herhangi bir yüzeye basılabiliyor. Mevcut mürekkepli yazıcı teknolojisiyle bir hücreyi basmak 10,000 dolara mal olabiliyor. Ayrıca bu teknolojiyle hücrelerin hayatta kalma olasılığı % 50 iken yeni ve basit olan teknik sayesinde hücre baskısı yapmak 1 dolara mal olacak.
Fakat Block-Cell-Printing yani BloC-Printing teknolojisi bazı sınırlamalar getiriyor. Örneğin bu teknoloji inkjete göre daha yavaş ve daha uğraştırıcı. Ayrıca henüz üç boyutlu baskı yapılamıyor ve üç boyutlu baskı halen emekleme aşamasında. Araştırmacılar bu teknik sayesinde farklı hücreleri 5 mikrometreye kadar yaklaştırarak yüksek hayatta kalma oranıyla basabiliyorlar. Ortalama bir hayvan hücresi 10 ila 20 mikrometre genişliğinde olabiliyor.
“Hücre baskısı farklı amaçlar için kullanılabilir- ilaç geliştirme, doku rejenerasyonu, hücre fonksiyonu ve hücreler arası iletişim vb. Bu gibi deneyleri yapmak için canlı ve aktif hücrelere ihtiyacımız var. İnkjet nozulundan alınan hücrelerde yaşama olasılığı %50 ila % 80 oluyor. BloC-Printing teknolojisinde ise bu olasılık % 100’ e yakın. Mevcut teknolojinin yeterli olmadığını ve inkjet teknolojisinin çoğu hücreye hasar verdiğini düşündük. İşte bu nedenle yeni bir alet keşfederek canlı ve tümüyle aktif hücrelerin araştırmacılara yardımcı olacağını düşündük,” diyor Houston Methodist Araştırma Enstitüsü’nden Dr Lidong Qin.
Bu teknik mikroakışkan fiziğini kullanarak cnalı hücrelerin J şeklinde silikon kalıplara konulmasına dayanıyor. Hücreler bir kolona dolarak, tuzaklara dolduruyor ve tümüyle dolunca yeni bir seri oluşturmak için akıyorlar. Kalıp öncedne belirlenen soku şekline uyarlanarak şekillendiriliyor. Aslında çocukların kullandığı baskılara benzeyen kalıpta hücreler kolayca basılıyor.
Şimdiden Dr Lidong Qin. Beyin hücrelerini basarak, kanser hücrelerinin üremesini inceliyor. Bu sayede nöronlardaki sinyal dönüşümü ve akson rejenerasyonun incelenebileceği düşünülüyor. Böylece Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar daha kolay incelenebilecek.
Ayrıca kanser hücrelerinin yayılma hızları incelenerek habis veya iyi huylu olup olmadıkları ve de kanserin aşamaları gözlemlenebilecek.
Araştırma Proceedings of the National Academy of Sciences.’da yayınlandı.
Kaynak : Gizmag