İletim tipi işitme kaybı yaşayan hastalar yeni implant sayesinde duyma yetilerini tekrardan kazanabilecekler. Charmers Teknoloji Üniversitesi tarafından yapılan eşsiz buluşun klinik çalışması yapıldı. Bir hasta üzerinde ilk kez 2012 Aralık ayında başarıyla uygulandı.
Göthenburg Sahlgrenska Üniversite Hastanesi işbirliği ile geliştirilen yeni implant, kulağın hemen arkasına cildin altına yerleştirilerek 6 cm’ den az yer kaplıyor ve kafatasına kendiliğinden yerleşiyor. Bu yeni teknikte ses dalgalarının iletimi kafatası sayesinde yapıldığından buna kemik iletimi deniliyor.
“Normalde ses iletiminin % 50’ si kemik iletimiyle gerçekleştiğinden duyulan ses doğal olarak algılanıyor. “ diyor Chalmers Sinyal ve Sistemler Bölümü’ den Profesör Bo Håkansson.
Yeni implant , diğer kemik iletim cihazlarına göre titanyum vidayla saplanmadığından cilt enfeksiyonu riski içermiyor.Ayrıca bu sayede vidanın kayma olasılığı da ortadan kalkıyor.
İmplant yerleştirildikten sonra fonksiyonu kontrol edilerek ,6 hafta içinde yara iyileşiyor. Sonrasında ise ses işlemcisi açılıyor. Cihaz orta kulak ve dış kulak için geliştirilse de iç kulakta da işe yarayabileceği belirtiliyor.
Diğer implantlara göre 5 desibel daha yüksek verim sağlayacağı ve yüksek frekanslarda daha iyi ses kalitesi sağlayacağı belirtiliyor.
X-ray ve son işitme testlerinin bitmesiyle bir iki yıl içinde implant yaygınlaşabilir. İmplant üzerinde denemeler ve testler halen sürüyor.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130114092515.htm