Sorting by

×
BilgisayarElektronikFizik

Yeni Geliştirilen Prototip Sistem Saniyede 10 Terabit Veri Aktarım Hızına Çıkabiliyor

Bilim insanları saniyede 10 Terabit veri transferi hızına ulaşabilecek bir sistem prototipi geliştirdi. Normal geniş bant hıza göre binlerce kat daha hızı olacak bu sistem sayesinde ,çok büyük veriler gönderilebilir.

Bu radikal sıçrayış sayesinde inanılmaz yüksek frekansta veri transferi gerçekleşecek ve daha geniş bantta yani daha büyük hacimde veri, aynı yere sıkıştırılarak gönderebilecek.

Bu hızın ne kadar yüksek olduğunu şöyle anlatabiliriz; normalde adsl hızının 10 Mbps olduğunu düşünelim. 10 Tbps hız ise bu hızdan 1 milyon kat daha hızlı olacaktır. Yaklaşık saniyede 1 mb indirebilirken, 1tb indiriyor olacaksınız. Düşünün Türkiye’de verilen en yüksek hız 1000 Mbps fiber hızdır. Bu 1 Gbps hız demek ki, 10 Tbps hız neredeyse 10 bin kat daha fazla hız anlamına geliyor.

Daha öncesinde daha yüksek frekansta dalga yapısına dair şüpheler varken, yeni araştırmada frekansın interferansa karşı korunabileceğini ve problemin çözülebileceği düşünülüyor.

“Bu dalga kılavuzunun kısa mesafede olsa da, 10Tbps’yi frekansa kadar destekleyebileceğini göstermek heyecan verici bir gelişmedir. Bugüne hayal edilenlerin çok ötesinde bir hız,” diyor Brown Üniversitesi’nden fizikçi Daniel Mittleman.

“Çalışmamız yüksek hızda veri iletimi yaklaşımının fizibilitesi ortaya koyarken, kaynaklar ve dedektör teknolojisi yeterli olgunluğa ulaştığında sonuna kadar kullanılabileceğini gösteriyor.”

Bu çalışmada mevcut DSL servisleri üzerinde çalışılarak, sinyal frekansı birkaç megahertzden, 200 gigahertze çıkarmayı mümkün kılıyor.

İki paralel telin, metal bir kaplamayla bir araya getirilerek 13 mm x 13 mm ölçüsünde enerji çıkışına sahip bir cihaz kullanılıyor.

Araştırmacıların hesaplamalarına göre, 3 metreye kadar 10 terabit/s hıza ulaşmak mümkünken, 15 metreye varan uzaklıklarda hız 30 gigabit/s’e düşüyor.

Uzun mesafede metalik kaplamada enerji kaybı olduğundan, sonraki aşamada direnci düşürmenin yolları aranabilir. Yine de bu sistem veri merkezleri gibi kısa mesafelerin kullanıldığı sistemlerde kullanışlı olabilir.

İlaveten yapılacak deneylerle hızı veya menzili arttırmak mümkün olabilir. Böylece kuantum internet gelene kadar yüksek hızlar için ihtiyaç karşılanabilir.

Gün geçtikçe insanları veri kullanım miktarı arttığından hem kablolu, hem kablosuz sistemler için arzu edilen yüksek veri hızına olan talep artıyor. Yüksek veri hızlarına duyulan ihtiyaç arttıkça, teknolojiyi desteklemek için bazı önemli adımlar atmak gerekecektir,” diyor araştırmanın yazarları.

Araştırma Applied Physics Letters dergisinde yayınlandı.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/new-system-could-theoretically-transmit-data-at-10-terabits-per-second

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Yeni Geliştirilen Prototip Sistem Saniyede 10 Terabit Veri Aktarım Hızına Çıkabiliyor - Vonelon.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu