Sorting by

×
KimyaMakalelerTıp ve Sağlık

Yeni Geliştirilen Kimyasal Kör Farelerin Işığı Görmesini Sağladı

Gözde bulunan koni ve çubuk yapıların yani fotoreseptörlerin dejenerasyonuyla ortaya çıkan körlük, yeni geliştirilen bir bileşik sayesinde gözdeki diğer hücrelerin fotoreseptör gibi çalıştırılmasıyla tedavi edilebiliyor . Retinitis pigmentosa veya maküler dejenerasyon(sarı nokta hastalığı) gibi hastalıklar yeni geliştirilen bu ilaç sayesinde iyileştirilebilir. 19 Şubat’ta Cell Press dergisi Neuron’da yayınlanan araştırmaya göre, dejeneratif retinal bozukluklar için yeni geliştirilen bir bileşik yeni bir ilaç tedavisi olabilir.

Retina’nın üç tabakası sinir hücrelerinden oluşsa da sadece dış tabakadaki çubuk ve koni hücreler ışığa tepki vererek görmeyi sağlıyor. Çubuk ve konik hücreler öldüğünde ise , retina ışığa tepki veremediğinde dejeneratif körlük hastalıklarına neden olur. Hatta sinir hücrelerinin en iç tabakasındaki ganglion hücreleri beyine bağlı bile kalsa, görmek için yeterli bilgiyi iletemiyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Richard Kramer ve meslektaşları normalde ışığa karşı duyarsız ganglion hücrelerini ışığa duyarlı hale getirecek fotoanahtar (photoswitch) kimyasallar geliştirerek, kör farelerde ışık algısı yerine getirdi. Daha önce geliştirilen fotoanahtar çok parlak uv ışık gerektirdiğinden medikal kullanım için uygun değildi. Fakat DENAQ adındaki yeni geliştirilen kimyasal normal gün ışığına tepki verebiliyor. DENAQ adı kimyasalın gözlere sadece bir kez enjeksiyonu bile birkaç gün boyunca ışığa duyarlılık sağlayabiliyor.

Fareler üzerinde yapılan deneyler fonksiyonel, non-fonksiyonel ya da dejenere konik ve çubuk hücreler üzerinde, DENAQ kimyasalı eğer konik ve çubuk hücreler öldüyse ganglion hücrelerine etkiyor. Yani eğer koni ve çubuk hücreleri çalışıyorsa DENAQ kimyasalını engelliyor fakat çalışmıyorsa DENAQ’ı engellemediğinden iç retinada fotosensitizasyona neden oluyor.

Bu nedenle DENAQ’ın hastalıklı doku için seçici seçimiyle sağlıklı retina üzerindeki yan etkileri azaltılabilir yani tam olarak ta görmeyi düzelten bir ilaçtan beklendiği gibi.  Daha büyük memelilerde yapılacak testlerle DENAQ ve alakalı kimyasalların güvenirliği test edilecek. İlacın güvenirliği sağlandığında körler belki de normal bir görüşe kavuşabilecek.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140219124724.htm

Araştırma Referansı :

  1. Ivan Tochitsky, Aleksandra Polosukhina, Vadim E. Degtyar, Nicholas Gallerani, Caleb M. Smith, Aaron Friedman, Russell N. Van Gelder, Dirk Trauner, Daniela Kaufer, Richard H. Kramer. Restoring Visual Function to Blind Mice with a Photoswitch that Exploits Electrophysiological Remodeling of Retinal Ganglion CellsNeuron, 2014; 81 (4): 800 DOI: 10.1016/j.neuron.2014.01.003
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu