Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, lityum iyon pillerden 6 kat fazla kapasiteye sahip şarj edilebilir bir pil geliştirdiler. 10 yıldır tek kullanımlık bir batarya mimarisini şarj edilebilir hale getirmek ve kapasitesini arttırmak için uğraşan bilim insanları, bu devrimsel gelişmeyi sağlamak için uçucu klor reaksiyonlarını stabil hale getirdi. Bu sayede bir hafta dayanacak akıllı telefon bataryaları geliştirilebilecek.
Yeni alkali metal klorür bataryası olarak tanımlanıyor ve aslen 1970’lerde lityum tiyonil klorür olarak adlandırılıyordu. Bu bataryalar yüksek enerji yoğunluğu vadetse de klor çok reaktif olduğundan ancak tek kullanımlık üretilebiliyordu.
Sodyum klorür veya lityum klorür, klorür gazına dönüştüğünde, aşırı reaktif olduğundan yüksek verimle birleşir ve şarjlı pillerdeki gibi bir kutuptan diğerine elektron transferi gerçekleşmez.
Araştırmacılar bu soruna bir çözüm getirmek ve bataryanın performansını iyileştirmek için sodyum klorür ve klorür üzerinde deneyler yaptı. Bu kimyasalı stabil hale getirdiklerinde, bataryanın bir miktar şarj edilebilirlik kazandığını gördü. Sonrasında yapılan araştırmalar sonucu gözenekli sünger benzeri bir karbon elektrotu geliştirildi. Bu kararsız klorür moleküllerini emerek, güvenli bir şekilde onu depoluyor ve tekrar sodyum klorüre geri dönüştürüyor.
Pil Sofra Tuzundan Yani, Sodyum Klorürden İbaret
“Batarya şarj olduğunda klorür molekülü küçük nanokarbon kürelerde hapsedilerek, korunuyor. Sonrasında bataryanın boşalması gerekiyor ve bataryayı deşarj ettiğimizde klorür sodyum klorüre dönüşüyor yani sofra tuzuna. Bu dönüşümü birçok kez yapabiliyoruz. Şimdilik 200 döngüye kadar çıkabiliyoruz ve halen geliştirmek için çok yer var,” diyor Guanzhou Zhu.
İyi bir lityum iyon pil 500 ila 1000 kez döngüye girebiliyor.
Yapılan deneylerde elektrot gram başına 1,200 mAh enerji depolanabildiği gösterildi. Yani günümüzdeki lityum iyon pil teknolojisinin 6 katı enerji depolanabiliyor.
Araştırmacılar yeni bataryanın işitme aygıtları veya uzaktan kumanlarda kullanılabileceğini düşünüyor. Ya da uydular gibi sürekli şarj olmayan aygıtlar için kullanılabileceği düşünülüyor.
Cep telefonları ve elektrikli arabalara gelince; şarj döngüsü arttırılırken, batarya da büyütülmeli ve uygun mimariye getirilmelidir.
Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.
Kaynak: Stanford
Bir Yorum