Bilim kurgu filmlerinin başarılı örneklerinden biri olan Jurassic World 12 Haziran 2015’de vizyona girecek. Peki Jurassic World’ün daha önce yapılan Jurassic Park filmlerinden en büyük farkı bilimselliğe daha fazla önem verilmiş olması. Yeni film Jurassic World’de yer alan bilimsel öğelerin daha tatmin edici ve gerçekçi olduğu belirtiliyor. Steven Spielberg’ün yapımcılığını üstlendiği Colin Trevorrow’un yönettiği film daha gerçekçi olabilir. Daha önceki filmlerde dinozorların DNA’sına odaklanılmışken bu filmde transjenik (gen aktarımlı) hayvanlara odaklanılmış. Yani diğer hayvanlardan genlerinin karışımından hibrit canlılar elde edilerek geri getirilmiş hayvanlar mevcut. Ayrıca jura döneminden kalma bazı dev su canlılarını yaratmışlar ki, bu oldukça fantastik gözüküyor.
Montana State Üniversitesi’nden Dr Jack Horner, dört filmde de teknik danışman olarak çalıştı. Dr. Horner gerçekte de ters mühendislikle tavuklardan küçük dinozorlar üretmeye çalışıyor. Jurassic World’de genetikçiler Indominus Rex adı verilen bir dinozoru Giganotosaurus, Rugops, Majungasaurus ve Carnotaurus’un DNA’larından hibrit olarak yaratıyorlar.
Son yıllarda Rusya’da bulunan mamutlar sayesinde bu tarih öncesi hayvanların yeniden üretilmesi tartışılmaya başlandı. Bu nedenle bu konu bilimsel açıdan oldukça yeni . Jurassic World’de bilim-kurgu hayranı ve aksiyon filmlerini seven sinema fanatikleri için kaçırılmayacak bir fırsat gibi gözüküyor.
Filmin konusuna gelince : John Hammond’ın başarısızlıkla sonuçlanan Jurassic Park denemesinin üzerinden tam 22 yıl geçmiştir. Nublar Adası’nda bu kez tam kapasiteyle çalışan, Hammond’ın hayal ettiği gibi bir dinozor tema parkı Jurassic World adıyla kurulmuştur. Ancak kuruluşunun üzerinden 10 yıl geçen parkta müşteri sayısı günden güne azalmaktadır. Parkı işleten şirketin hedeflerini tutturabilmesi için parkta yenilikler yapılır, yeni bir dinozor türü yaratılır. Ne var ki bu yeni tür, adayı ve adadakileri felakete sürükleyebilecek sonuçlar doğuracaktır.
NOT: Bununla beraber siz siz olun , dinozor yerine dinazor yazmayın. Çünkü bu yazım hatası her ne kadar sık yapılsa da T.C Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu-Türk Dil Kurumu Bilim ve Sanat Terimleri Ana Sözlüğü’ne göre ‘Dinazor’ diye bir şey yok ! Doğrusu “Dinozor” olarak yazılıyor.
Kaynaklar : http://movieweb.com /jurassic-world-real-dinosaur-science/
http://www.sinemalar.com/film/178996/jurassic-world
Bir Yorum