Sorting by

×
Alternatif EnerjiDoğa ve ÇevreElektronikMakalelerMetalurjiTeknoloji

Yeni Çevreci Malzemeler Ortam Işığından Elektrik Elde Edebilecek

Her geçen gün akıllı telefonlar, akıllı hoparlörler, akıllı evler vb. derken enerji ihtiyacımız giderek büyüyor. Buna rağmen bataryalar halen çabuk bitiyor ve çevreye zararlı bileşenler içeriyor. İşte bilim insanları batarya problemine çözüm bulmak için, normal ev ışıklarından elektrik elde edebilecek yeni nesil bir güneş pili tasarladı.  

Normalde güneş panelleri, güneş ışığı geliştirildiğinden, iç ortam ışıklarından elektrik elde etmeye pek uygun değiller.

İşte Imperial College London, Çin Soochow Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar yeni çevreci materyallerden ortam ışığından elektrik elde edebilecek yeni nesil güneş pilleri geliştirdiler. Araştırma raporu, Advanced Energy Materials dergisinde yayınlandı.

Imperial College Malzeme Bölümü’nden yardımcı yazar Dr. Robert Hoye: ” Ev ve binalardaki lambalardan gelen ışığı verimli bir şekilde absorblayarak, malzemeleri araştırıyor. Mevcut ticari teknolojilerle ışığı verimli bir şekilde elektriğe çevirebilecek malzemeler gerekli. Ayrıca yakın gelecekte mevcut iç ortam fotovoltaik teknolojierini teknolojilerini geliştirebilecek şekilde malzemelerle nasıl oynayabileceğimizi şimdiden belirledik,” diyor .

Araştırma ekibi perovskit malzemelerin geliştirilmesine engel olan bazı teknolojileri araştırdı. Perovskit güneş pilleri, mevcut silisyum tabanlı güneş pillerine oranla çok daha ucuz olsa da, perovskit paneller kurşun içeren zehirli maddeler içeriyor. İşte bu toksisite, araştırmacıları kurşuna kıyasla daha güvenli olan bizmut ve antimon kullanarak perosvkit malzemeleri geliştirmeye yönlendirdi.

Perovskit Güneş Pilleri Geliştirilecek

Perovskit tabanlı malzemeler daha çevreci olsa da güneş ışığını absorblamada çok da verimli değiller. Fakat ekip, bu malzemelerin iç ortam ışığını absorblamada çok daha başarılı olduğunu keşfetti. Araştırmacılar bu malzemelerin iç aydınlatmadan elde ettikleri gücün, elektronik devreleri çalıştırmak için yeterli olduğunu keşfetti.

Soochow Üniversitesi’nden yardımcı yazar Prof. Vincenzo Pecunia : “Keşfimiz çevreci ve kolay üretilebilir malzemelerle akıllı cihazlara sürdürülebilir güç sağlamada tümüyle yeni bir kulvar açacak”, diyor.  

“Malzemelerin çevreci doğasına ek olarak, bu malzemelerin pek yaygın olmayan plastik ve kumaş substratler üzerinde işlenme potansiyeli var. Bu nedenle perovskit malzemeler sayesinde yakın bir gelecekte bataryasız giyilebilir teknolojiler, sağlık takibi, akıllı evler ve hatta akıllı şehirler bile olabilir.”

Kaynak: https://techxplore.com/news/2020-11-green-materials-power-smart-devices.html

Araştırma Referansı:

 Yueheng Peng et al. Lead‐Free Perovskite‐Inspired Absorbers for Indoor Photovoltaics, Advanced Energy Materials (2020). DOI: 10.1002/aenm.202002761

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu