Uluslar arası bir ekipten oluşan bir ekip inanılmaz çaba sarf ederek yeni Süper Dünya keşfetti. Yeni gezegen yıldızının yaşanabilir bölgesinde yer alıyor ve Dünya’ dan sadece 42 ışık yılı uzakta. 6 gezegenlik sistemin bir parçası olan, Süper-Dünya’ da (HD 40307g ) bazı yaşam göstergeleri mevcut. Gezegenin bağıl yakınlığının gezegeni optik açıdan gözlenmeye yetebileceği belirtiliyor.
HD 40307 K tipi sakin bir cüce yıldız ve güneşe göre sıcaklığı biraz düşük ve Dünya’ nın güney gökyüzünde 80 derece GGD Süheyl’ in (canopus) Carina yıldız takımının en parlak yıldızı. HD 40307’ in görünen büyüklüğü 7.1 civarında yani, dürbünle görülebilecek kadar yakın.
HD 40307’ nin Avrupa Güney Gözlemevi ölçümleri sayesinde kendi açısal hızında dönen üç süper dünyası olduğu biliniyor. Bunların periyotları ise 4.3, 9.6 ve 20.4 gün. Bu gezegenlerin dış yörüngeleri 0,13 AU yani 20 milyon km uzaktan geçiyor. Aslında 100′ den fazla çoklu dış gezegenlere sahip yıldız bulundu. Bunlar dosyalandı fakat unutulmadı yine de.
Gelişmiş analiz metotları sayesinde, geçenlerde HD 40307′ nin açısal hızı tekrardan hesaplandı.
“ Yeni veri analizi teknikleri sayesinde , yıldızdan gelen sinyalin etkisini düşürmek için dalga boyunu filtre gibi kullandık. Böylece hassasiyeti önemli derecede arttırarak, HD 40307 yıldızının etrafında; 3 yeni Süper-Dünya açığa çıkararak, 6 gezegenli bir sistem keşfettik, “ diyor Hertfordshire Üniversitesi’ nden Mikko Tuomi.
Bu gezegenlerden en enteresanı ise yıldıza en uzak olan HD 40307 g. Dünya’ ya göre en azından 7 kat daha büyük olan gezegen , güneşine 90 milyon km(0,6 AU) uzakta. Yani Venüs’ ün yörüngesine benzer bir yörüngede hareket ediyor. Ayrıca 200 günde güneşinin etrafını dönüyor. Güneşten daha soğuk ve küçük olan yıldızın, yaptığı güneş radyansı ise 55 derece.
Ayrıca, HD 40307 g’ nin uzaklığı HD 40307’ ye göre kendi ekseninde dönmeye yeterli ve komşu yıldızın çekimine girmiyor. Bu da gece ve gündüz döngüsü yaşanan gezegenin hatta , ısınabildiğini gösteriyor. Böylece , uygun atmosferik koşullar sağlanarak suyun sıvı halde kalmasına , ılıman iklime imkan sağlayabilir. Bu büyük bir gezegen fakat Dünya’ yla ortalama aynı yoğunluğa sahip olsa, yarı çapı Dünya’ nın 1.9 katı olurdu ve yer çekimi etkisi de 1,9 G ölçülürdü. Bu da gezegende yaşamayı mümkün kılabilir.
HD 40307g ile yıldızı arasındaki maksimum ayrımın Dünya’ dan sadece 50 miliark saniye olduğunu fakat yeni yapılan James Webb Uzay Teleskopunun bu Süper-Dünyayı kolaylıkla optik olarak gözleyebileceği belirtiliyor. Yüzey sıcaklığı ve atmosfer analizleri iyi çıkarsa belki de HD 40307g ilk dünya dışı yaşama sahip gezegen olarak onaylanacak.
Kaynak: http://www.gizmag.com/super-earth-extra-terrestrial-life-hd-40307/24922/