Sorting by

×
Doğa ve ÇevreYaşam Tarzı

Yeni Başlayanlar için Bonsai Ağacı Seçimi ve Bakım İpuçları

Bitki geliştirme sanatının en estetik formlarından biri olan bonsai, Japon kültürünün dünyaya sunduğu oldukça özel bir yetiştirme biçimidir. Aslında her biri küçük ağaçlar olan bonsai ağaçları, günümüzde yaşam alanlarında da birçok kişinin favorileri arasında yer almaktadır. Peki, yeni bir bonsai yetiştiricisi olarak nelere dikkat etmek gerekir, bakımı nasıl yapılmalıdır?

Bonsai rehberimize, “Bonsai nedir?” sorusunun cevabı ile başlamak en iyisi olacaktır. Japonca bon yani tabak veya saksı, sai ise ağaç birleşimiyle saksıdaki ağaç anlamına gelmektedir. Her ne kadar boyut olarak küçük görünseler de bonsai ağaçlarının genetik olarak diğer ağaçlardan farkları yoktur. Bir takım teknikler ile saksıda yaşamaya alıştırılmışlardır.

Bonsai Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Bonsai ağaçları; Ficus, Aser, Platanus, Carpinus, Ardıç ve Bonsai zeytin ağacı türlerinden oluşmaktadır. Bu türler arasında seçim yaparken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir:

  • Bonsai  diğer saksı bitkilerinden çok farklı yapıdadır. Bir hayli bilgi ve deneyim gerektirir. Bu nedenle yeni başlayanlar için tohum olarak minyatür ağaç yetiştirme fikri oldukça zor olacaktır. Fidan seçimi yaparak başlamanız daha doğru bir tercih olacaktır.
  • Yeni başladığınız için budaması kolay olan türleri seçmeniz gerekir. Bu sayede ağaç bakımı konusundaki toyluğunuzu rahatça atabilirsiniz. Hatalı budama, ağacın yapısına zarar vererek kurumasına neden olabilir. Kolay budanan ve dalları olabildiğince az olan ağaçları tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Budama konusunda ustalaştıkça başka ağaçlara yönelebilirsiniz.
  • Her bir ağaç türünün kendine has istekleri ve özellikleri vardır. Türler hakkında bilgi edinerek sizin için en uygun olanı seçmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca yetiştirme konusunda oldukça sabırlı olmanızı da tavsiye ederiz. Çünkü bonsai, gerçekten zaman ve sabır isteyen bir bitki yetiştirme sanatıdır.

İster amatör isterseniz usta bir bonsai bakıcısı olun, ihtiyacınız olan tüm bonsai türlerini  Çiçeksepeti mobil uygulamasında bulabilirsiniz. Bonsai ve diğer tüm çiçek türlerinin yanı sıra çiçek bakımına dair tüm yardımcı ürünler de Çiçeksepeti’nde sizi bekliyor. Ayrıca sadece kendiniz için değil, sevdiklerinizin yaşam alanlarını güzelleştirmek içinde hediyeler seçebileceğinizi unutmayın!

Özellikle Günün Fırsatları sayfasında yer alan o güne özel indirimlerle birbirinden güzel çiçekleri uygun fiyatlarla sipariş edebilirsiniz.

Bonsai Bakımı Nasıl Yapılır?

Bonsai bakımı konusunda adım adım ilerleyerek aklınızdaki tüm soruları cevaplamaya çalışacağız.

Bonsai Nasıl Konumlandırılmalı?

Bonsai ağacınızın türüne göre iç mekan veya dış mekanda konumlandırabilirsiniz. Ardıç, çam, ladin gibi türler dış mekan için uygundur. Dış mekanda bulunan bonsai ağaçlarının bazıları yaprak döker. O yüzden endişe etmenize gerek yoktur. İç mekan bonsai ağaçları ise yıl boyunca sabit sıcaklıklarda gelişen türlerdir. Yeşim bitkileri, Hawaii şemsiye ağaçları, ficus bonsai ve bonsai zeytin ağacı gibi…

Bonsai ağacının türü belli olduktan sonra nasıl konumlandırmanız gerektiği konusunda belli kriterlere dikkat etmelisiniz:

  • Doğrudan ısı ve hava akımından uzak bir alan olmalıdır.
  • Bol güneş ışığı alan ama direkt güneş ışığına maruz kalmayacağı bir yer bulmalısınız.
  • Nemli alanlar bonsailer için sorun değildir. Bu nedenle nem problemi olan şehirler ve alanlarda da rahatlıkla yetişir.

Bonsai Nasıl Sulanmalı?

Bonsai ağaçları için sulama oldukça önemli bir konudur. Çoğu ağacın ölmesi veya yaprak dökmesinin nedeni ya yetersiz ya da fazla sulamadır. Bu nedenle doğru sulama yapmak gerekir.

  • Bonsai ağaçlarının toprak tabakası çok sığ olduğu için çabuk kurur. Bu nedenle toprağın üst kısmı kuru hissedildiğinde sulanması gerekir.
  • Ağacın türüne ve boyutuna göre sulama isteği değişebilir. Bunu ilk günlerde deneme yaparak tespit ettikten sonra belli bir rutinde yapmak gerekir. Farklı türlerde bonsai ağaçlarınız varsa her birinin rutini farklı olacaktır. Hepsini aynı anda sulamanız doğru bir yöntem değildir.
  • Ağacın kök sisteminin suyla doyması önemlidir. Uygun doygunluğa ulaşmak için saksı boşaltma deliklerinden su kaçana kadar sulama yapabilirsiniz.
  • Çok fazla sulama da zararlı olacaktır. Yapraklarda sararma ve küçük dallarda büzülme varsa bilin ki fazla sulama yapıyorsunuz. Ek olarak toprak seçiminde de sorun olabilir. Zayıf drenajlı topraklar, suyu doğru yönlendirmediği için sorun çıkaracaktır.
  • Son olarak yaprakları da sulamayı ihmal etmemelisiniz. Sprey şişesi ile duşlama tekniğini kullanarak sulama yapabilirsiniz. Ancak yaprakları suladıktan sonra damlacık kalmamasına özen gösterin. Çünkü damlacıklar mercek görevi görerek yaprakların çürümesine neden olabilir.
  • Yaprakları da sulamayı ihmal etmeyin. Bitkinizin yapraklarını zaman zaman fıs fıs ile duşlama tekniği ile sulamalısınız.

Bonsai Toprak Seçimi ve Saksı Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Bonsai toprağının en önemli özelliği su emiciliğidir. Bu nedenle drenajı yüksek toprak ve saksı seçimi yapmanız gerekir. Seramik, porselen ve taş malzemeden üretilen saksılar, bonsai için oldukça uygundur. Saksı şeklini ise ağaç stiline göre seçebilirsiniz. Düz gövdeli ağaçları için dikdörtgen saksılar daha iyidir. Kavisli ağaçlar için ise oval ve yuvarlak saksıları seçebilirsiniz.

Saksı değişimi oldukça önemli bir konudur. Değişimin amacı, ağacın aç kalmasının önüne geçmek ve yeterli besin almasını sağlamaktır. Ağacınız için küçük olan saksıdan büyük bir saksıya geçmek için 2 ile 5 yıl arası bir süre gerekir. Saksı değişiminde şu adımları izleyebilirsiniz:

  • İlk olarak ağacınızı köklerine herhangi bir zarar vermeden saksında çıkarın. Keskin bir bitki makası kullanarak dış kök katmanını kesin.
  • Kök kütlesini gerektiği gibi çürük budaması için inceleyin. Eğer çürüme gösteren yerler varsa bunları budayın. Ayrıca bu çürümeler yeterli drenaj almadığına göstergedir.
  • Yeni saksının için temizleyin ve sonrasında altını toprakla kaplayıp üzerine bonsai ağacını yerleştirin.
  • Kökün bulunduğu yerde kalan boşlukları toprakla doldurun. Açıkta kök kalmadıktan sonra can suyu vererek ağacınızı yerine konumlandırabilirsiniz.

Bonsai Nasıl Budanır?

Bonsai ağaçları için iki çeşit budama yöntemi vardır; bakım budaması ve yapısal budama.

Bakım budaması: büyümeyi teşvik etmek amacıyla yapılmaktadır. Genç sürgünleri ve yaprakları keserek alttaki yaprakların daha çok hava ve gün ışığı alması sağlanır. Bu şekilde ağaç güçlenir ve daha hızlı büyür. Bakım budaması sırasında dallar, tomurcuklar ve yapraklar da budanabilir. Dalları budamak, daha küçük olan dalların büyümesini teşvik edecektir. Tomurcukları dallardan uzağa budamak ise daha küçük yaprakların büyümesine yardımcı olacaktır.

Yapısal budama: yalnızca ağaç uykudayken yapılması gereken gelişmiş bir budama tekniğidir. Ağacın birincil yapısal dallarının kaldırılmasını içermektedir. Bu sayede ağacın iyileşebilmesi ve gelişmesi sağlanır. Oldukça profesyonel bir işlem olduğundan uzman kişiler tarafından yapılması tavsiye edilmektedir.

Yaşam alanlarınıza güzellik katacak birbirinden güzel bonsai ağaçları ve tüm çiçek çeşitlerini uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Çiçeksepeti mobil uygulamasını indirerek çiçeklere özel sunulan bilgiler, indirimler ve kampanyalardan anında haberdar olmanız mümkün. Bunun için tek yapmanız gereken uygulamayı indirdikten sonra bildirimlere izin vermek. Ek olarak çicekler için koleksiyonlar oluşturarak beğendiğiniz çiçeklerde indirim olduğunda hemen bilgilendirilendirebilirsiniz.

Kendiniz veya sevdikleriniz için en güzel çiçekler, her zaman Çiçeksepeti’nde sizi bekliyor. 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu