Sorting by

×
BilimBiyolojiMakalelerTıp ve Sağlık

Yeni Araştırmaya Göre Alkol İçmek Kalp Sağlığına İyi Gelmiyor

şarap-zararlı-kalp-gerçekbilim

Pensilvanya Üniversitesi ve Perelman Tıp Okulu liderliğinde ve pek çok bilimsel merkezin birlikte yaptığı araştırma alkol alımının kalp sağlığına iyi gelmediği anlaşıldı. Elde edilen son bulgular günlük 17 gram ile 23 gram alkol alımının kardiovasküler (kalp) sağlığı için koruyucu bir etkisi olmadığını yeniden sorgulamamız gerektiğini gösteriyor. Araştırma az veya orta karar içmenin bile kalp sağlığı için yararlı olmayacağını gösteriyor. Araştırmada 50’den fazla araştırma ve 260,000 kişinin alkol alışkanlıkları ve kardiovasküler sağlığına bağlı kanıtlar gözden geçirildi. Araştırmacılar düşük alkol tüketimine neden olan gen taşıyan kişilerin ortalama olarak en iyi kardiovasküler sağlık kayıtlarına sahip olduğunu gösterdi.

Özellikle diğer bireylere göre % 17 daha az alkol tüketen bireylerde % 10 daha az koroner kalp hastalığı, düşük tansiyon ve daha düşük vücut kütle indeksi gözlendi. “Yeni elde edilen sonuçlar alkolün kalp hastalıklarını nasıl etkilediğini anlamada gerçekten kritik olarak önemli. Önceki raporların aksine, artık alkolün kalp sağlığına negatif bir etkisi olduğu gözleniyor,” diyor Dr. Michael Holmes. Öncesinde sadece aşırı alkol tüketimin kalp sağlığına etkisi olduğu düşünülse de yeni araştırmaya az tüketimin bile kalp hastalığı riskini az da olsa arttırdığı gözlendi. Yeni araştırmada araştırmacılar kardiyovasküler açıdan sağlıklı olan bireylerin alkol dehidrojenaz 1B geni taşıdığını ve bu geni taşıyanlar alkol içmeyi çabucak kestiğini gösterdi. Çünkü bu bireyler alkol almaya başladığı anda mideleri bulanıyor ve yüzleri kızarıyor. Bu nedenle diğerlerine göre çok daha az alkol tüketiyorlar. Bu genetik işaretleyiciyi düşük alkol tüketimi indikatörü gibi kullanarak, bireyler ve iyileşen kardiyovasküler sağlık arasında bağlantı kuruldu.

. Araştırma İngiliz Kalp Derneği ve Medikal Araştırma Birliği tarafından uluslararası işbirliği ve 155 araştırmacının katılımıyla yapıldı.

Ülkemizdeki içkilerin alkol oranlarına şöyle bir bakarsak

1 şişe 50 cl bira yani 500 ml birada % 5 alkol var. Yani bir şişe bira içmeniz yaklaşık 25 gram etil alkol almanıza neden oluyor. Anlaşılan bu bile yetiyor. Ya da bir tek rakı (5cc) içtiğinizde 20 ml etil alkol alıyorsunuz. Sonuç olarak, bu miktarlar bile kalp sağlığını olumsuz yönde etkilemeye yetiyor.

ScienceDaily

Araştırma Referansı :

  1. M. V. Holmes, C. E. Dale, L. Zuccolo, R. J. Silverwood, Y. Guo, Z. Ye, D. Prieto-Merino, A. Dehghan, S. Trompet, A. Wong, A. Cavadino, D. Drogan, S. Padmanabhan, S. Li, A. Yesupriya, M. Leusink, J. Sundstrom, J. A. Hubacek, H. Pikhart, D. I. Swerdlow, A. G. Panayiotou, S. A. Borinskaya, C. Finan, S. Shah, K. B. Kuchenbaecker, T. Shah, J. Engmann, L. Folkersen, P. Eriksson, F. Ricceri, O. Melander, C. Sacerdote, D. M. Gamble, S. Rayaprolu, O. A. Ross, S. McLachlan, O. Vikhireva, I. Sluijs, R. A. Scott, V. Adamkova, L. Flicker, F. M. v. Bockxmeer, C. Power, P. Marques-Vidal, T. Meade, M. G. Marmot, J. M. Ferro, S. Paulos-Pinheiro, S. E. Humphries, P. J. Talmud, I. M. Leach, N. Verweij, A. Linneberg, T. Skaaby, P. A. Doevendans, M. J. Cramer, P. v. d. Harst, O. H. Klungel, N. F. Dowling, A. F. Dominiczak, M. Kumari, A. N. Nicolaides, C. Weikert, H. Boeing, S. Ebrahim, T. R. Gaunt, J. F. Price, L. Lannfelt, A. Peasey, R. Kubinova, A. Pajak, S. Malyutina, M. I. Voevoda, A. Tamosiunas, A. H. Maitland-van der Zee, P. E. Norman, G. J. Hankey, M. M. Bergmann, A. Hofman, O. H. Franco, J. Cooper, J. Palmen, W. Spiering, P. A. d. Jong, D. Kuh, R. Hardy, A. G. Uitterlinden, M. A. Ikram, I. Ford, E. Hypponen, O. P. Almeida, N. J. Wareham, K.-T. Khaw, A. Hamsten, L. L. N. Husemoen, A. Tjonneland, J. S. Tolstrup, E. Rimm, J. W. J. Beulens, W. M. M. Verschuren, N. C. Onland-Moret, M. H. Hofker, S. G. Wannamethee, P. H. Whincup, R. Morris, A. M. Vicente, H. Watkins, M. Farrall, J. W. Jukema, J. Meschia, L. A. Cupples, S. J. Sharp, M. Fornage, C. Kooperberg, A. Z. LaCroix, J. Y. Dai, M. B. Lanktree, D. S. Siscovick, E. Jorgenson, B. Spring, J. Coresh, Y. R. Li, S. G. Buxbaum, P. J. Schreiner, R. C. Ellison, M. Y. Tsai, S. R. Patel, S. Redline, A. D. Johnson, R. C. Hoogeveen, H. Hakonarson, J. I. Rotter, E. Boerwinkle, P. I. W. d. Bakker, M. Kivimaki, F. W. Asselbergs, N. Sattar, D. A. Lawlor, J. Whittaker, G. Davey Smith, K. Mukamal, B. M. Psaty, J. G. Wilson, L. A. Lange, A. Hamidovic, A. D. Hingorani, B. G. Nordestgaard, M. Bobak, D. A. Leon, C. Langenberg, T. M. Palmer, A. P. Reiner, B. J. Keating, F. Dudbridge, J. P. Casas. Association between alcohol and cardiovascular disease: Mendelian randomisation analysis based on individual participant dataBMJ, 2014; 349 (jul10 6): g4164 DOI: 10.1136/bmj.g4164
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu