Sorting by

×
Psikoloji

YARATICILIK İLE AKIL HASTALIKLARI ARASINDAKİ BAĞ ONAYLANDI

salvador-dali_35610

Yaratıcı mesleklere sahip insanlarda zihin hastalıklarına yakalanma riskinin toplumdaki normal insanlara göre daha yüksek olduğu belirtildi. Yazarlık ve şizofrenlik ile yaratıcılık arasında ciddi bağlantılar tespit edildi. Karolinska Enstitüsü’ den araştırmacılar İsveç kaynaklı çalışmanın şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olduğunu belirttiler.

Geçen sene,  isveçli araştırma ekibinin yaptığı araştırma sonucunda, sanatçılar ve bilim adamlarının aileleri gözlendiğinde bipolar düzensizlik ve şizofreninin toplumun geri kalanına göre , oldukça yüksek oranda olduğu gözlendi. Araştırma sonradan daha çok psikolojik hastalığı da kapsamına aldı. Diğer psikolojik rahatsızlıkların, şizo etkili bozukluk(schizoaffective) ,depresyon , anksiyete sendromu, alkol bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığı, otizm, ADHD, anoreksiya nevroza (yemek bozukluğu) ve intihar eğilimlerinin bu kişilerde daha yüksek olduğu görüldü. Kapsama hastaneden ve hastane dışından pek çok kişi katıldı.

Araştırma yaklaşık 1,2 milyon hastayı ve akrabalarını izleyerek, kardeş torunu seviyesine kadar indirgedi. Ayrıca  İsveç nüfusu üzerindeki bütün sağlık kontrollerini eşleştirerek,  önceki yıllardaki verilerle eşleştirildi. Ayrıca verilerin alındığı şahısların kimliği gizlenerek, hiçbir kimseyle bağlantısı gösterilmedi.

Yaratıcı mesleklere sahip insanlarda zihin hastalıklarına yakalanma riskinin toplumdaki normal insanlara göre daha yüksek olduğu ve yazma ve şizofrenlik arasında ciddi bağlantılar tespit edildi. Karolinska Enstitüsü’ den araştırmacılar İsveç kaynaklı çalışmanın şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olduğunu belirttiler.

Geçen sene, ekipin yaptığı araştırma sonucunda, sanatçılar ve bilim adamlarının aileleri gözlendiğinde bipolar düzensizlik ve şizofreninin toplumun geri kalanına göre , oldukça yüksek oranda olduğu gözlendi. Araştırma sonradan daha çok psikolojik hastalığı da kapsamına aldı. Diğer psikolojik rahatsızlıkların, şizo etkili bozukluk(schizoaffective) ,depresyon, anksiyete sendromu, alkol bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığı, otizm, ADHD, anoreksiya nevroza (yemek bozukluğu) ve intihar eğilimlerinin bu kişilerde daha yüksek olduğu görüldü. Kapsama hastaneden ve hastane dışından pek çok kişi katıldı.

Araştırma yaklaşık 1,2 milyon hastayı ve akrabalarını izleyerek, kardeş torunu seviyesine kadar indirgedi. Ayrıca  İsveç nüfusu üzerindeki bütün sağlık kontrollerini eşleştirerek,  önceki yıllardaki verilerle eşleştirildi. Ayrıca verilerin alındığı şahısların kimliği gizlenerek, hiçbir kimseyle bağlantılı olarak gösterilmedi.

Bu çalışmayla önemli bir akıl hastalığı olan bipolar bozuklukların sanatsal veya bilimsel mesleklerde (dansçılar, araştırmacılar, fotoğrafçılar, yazarlar gibi) daha yaygın olduğu gözlendi. Özellikle yazarlar arasında en çok şizofreni, depresyon, anksiyete sendromu ve madde bağımlılığı) gibi psikolojik rahatsızlıklar görüldüğünü ve toplumu geneline göre % 50 daha fazla intihar riskleri olduğu belirtildi.

Ayrıca araştırmacılar yaratıcı mesleklere sahip hastalarda şizofreni, bipolar bozukluk ,anoreksiya nervosa ve otizmin daha yaygın olduğunu gözlediklerini belirttiler. Psikiyatri danışmanı ve Medikal Epidemoloji ve Biyoistatistik Bölümü’ nden doktora öğrencisi olan Simon Kyaga bu sonuçların, akıl hastalıklarına olan yaklaşımımızı yeniden gözden geçirmemiz için iyi bir neden olduğunu belirtiyor.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121016084934.htm

Jurnal Referans : 

  1. Simon Kyaga, Mikael Landén, Marcus Boman, Christina M. Hultman, Niklas Långström, Paul Lichtenstein. Mental illness, suicide and creativity: 40-Year prospective total population studyJournal of Psychiatric Research, 2012; DOI: 10.1016/j.jpsychires.2012.09.010
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu