
Singapur’dan bilim insanlarının yaptığı araştırmada açık yaralardaki enfeksiyonları tespit edebilen hidrojel tabanlı bir sensör geliştirildi. Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmada sensör ve testi yer alıyor.
Günümüzde ameliyatlı bölgelerde bir enfeksiyon gerçekleştiğinde, enfeksiyonun tespiti ancak laboratuvar kültürlerinin çalışılmasıyla gözlenebiliyor. Enfeksiyon ilerlediğinden işlem zaman kaybına neden oluyor. Yeni yapılan araştırmada ise sensör doğrudan yaraya yerleştirilerek, hızlı bir şekilde enfeksiyon tepkisi ölçülebiliyor.
Araştırmacıların geliştirdiği bu sensör belli bakteri türlerinden DNaz enzimine yıkılıyor. Hidrojelin içindeki elektronikler ise hidrojelin bozunum derecesini ölçerek akıllı telefona enfeksiyon bulduğunu haber veriyor. Araştırmacılar bu teknolojiye, “yaralarda kablosuz enfeksiyon tespiti” yani “wireless infection detection on wounds” (WINDOW) adını verdi.
WINDOW teknolojisinin temelinde cilt gibi nemli ortamlarda stabil kalabilen DNA tabanlı hidrojel var. Başlangıç testleri diyabet hastalarının ayak yaralarından sıyırma (swab) alınarak yapıldı. Araştırmacılar vakaların büyük kısmında yeni teknolojinin, farkı tespit edebildiğini buldu. Sonrasında sensör farelerde açık yaralarda 24 saat süresince denendi. Sensör, enfeksiyon emareleri görülmeden öncesinde enfeksiyonu tespit edebiliyor.
Yine de araştırmacılar sensörün süreye karşı hassas olduğunu ve yaklaşık 24 saatte bir değiştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Sensör şimdilik stafilokok aureus bakterisinde denense de çoğu bakteri türü DNaz enzimi ürettiğinden diğer bakterilerde de işe yarayabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar diğer enzimler için benzeri sensörler geliştirildiğinde, diğer bakterilerin de tespit edilebileceğine inanıyor.
Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2021-11-gel-based-sensor-wound-infections.html
Referans:
Ze Xiong et al, A wireless and battery-free wound infection sensor based on DNA hydrogel, Science Advances (2021). DOI: 10.1126/sciadv.abj1617