Alan Turing tarafından yapay zeka için tarihi bir dönüm noktası olan test sonunda süper bilgisayar Eugene Goostman tarafından ilk kez geçildi. Turing testi verilen test bugüne kadar geçilememişti. 65 yaşındaki ikonik Turing testine göre bilgisayar programı 13 yaşındaki bir çocuğu simüle ediyor. Yazılım Saint Petersburg, Rusya’ dan Vladimir Veselov ve Eugene Demchenko tarafından geliştirildi.
Turing testinin amacı bir makinenin düşündüğünü söylemenin mantıksal olarak mümkün olup olmadığıdır. Turing testine göre makine, gönüllü bir insanla birlikte, sorgulayıcının görüş alanının dışında bir yere saklanır. Sorgulayıcı yalnız soru sormak suretiyle hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğunu saptamaya çalışır. Sorgulayıcının soruları ve daha önemlisi aldığı yanıtlar, tamamen ses gizlenerek, yani ya bir klavye sisteminde yazılarak veya bir ekranda gösterilerek verilir. Sorgulayıcıya bu soru-cevap oturumunda elde edilen bilgiler dışında her iki taraf hakkında hiçbir bilgi verilmez. Dizi halinde tekrarlanan testler sonucunda sorgulayıcı, tutarlı bir şekilde insanı saptadığıı takdirde makine Turing testini geçmiş sayılır. Burada asıl fikir soruşturucunun her 5 dakikada sorduğu cevaplara istinaden makinenin hangisinin insan olduğunu tahmin etmesidir. Eğer makine her testi % 30′ dan fazla karşısındakininin insan olduğunu tahmin edebilirse başarılı sayılıyor. İşte Eugene Goostman adlı bilgisayar % 33 ‘den fazla başarı sağlayarak ilk kez turing testini geçti.
Bazılarına göre bu test daha önceden geçildi. Turing Testi’ne dair benzer yarışmalar daha önce de yapıldı. Buna rağmen, hiç bir testte bu kadar eş zamanlı kıyaslama yapılmamıştı. Aynı testte bu sefer konuşmalar sınırlanmadı ve doğal haliyle testte kullanıldı. Yani yapay zeka testi geçerek başarıyla testi ilk kez tamamladı. Testin cumartesi günü geçildiği ilan edildi.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140609093827.htm