Çin Tsinghua Üniversitesi’nden araştırmacılar yapay zeka çipi kullanarak, kendi kendine gidebilen bir bisiklet yaptılar. Bisiklet kendi kendine gidebiliyor hatta engellerden kaçabiliyor ve basit ses komutlarıyla yönlendirilebiliyor.
Çinli bilim insanları bu teknolojiye hayat verebilmek için Tianjic adını verdikler bir yapay zeka(YZ) çipi geliştirdiler. Luping Shi ve arkadaşları tarafından geliştirilen bu yapay zeka çipi sayesinde bisiklet kullanıcıya gerek duymadan otonom bir şekilde ilerleyebiliyor.
Bu hibrit tasarım iki farklı işlemci teknolojisini birleştiren yeni bilgisayar mimarisini işaret ediyor. Teknoloji normal ve nörolojik ilham alınan von Neumann tasarımını barındırıyor. Bu iki mimari işbirliği yaparak yapay nöral ağları çalıştırıyor ve herhangi bir engelden kaçarak, motor ve denge kontrolü kuruyor, ses algılıyor ve konvansiyonel yazılımı da algılıyor.
Araştırmacılar insanların öğrenme yeteneklerini taklit eden sistemleri inşa etmeyi çalışıyor. İşte bunun için tümüyle ezber bozan bilgisayar donanımları gerekiyor. Düzinelerce şirket ve akademik laboratuvar YZ ile çalışan çipler geliştiriyor. İşte Çin yapay zekayı geliştirmek için hem çip teknolojisine, hem de yazılıı teknolojilerine büyük yatırımlar yapıyor. Geliştirdikleri bu YZ çip de bunun bir parçasını oluşturuyor.
Nature’da yayınlanan araştırmada araştırmacılar bu tarzda hibrit bir mimarinin yapay zekanın geleceği için önemli olduğundan bahsediyorlar. Belki de daha genel YZ formları oluşturma yolu açabilir. Tabi halen insansı bir yapay zeka yaratmaya uzun bir yol var ama yeni çip tasarımı sayesinde YZ algoritmaları değer kazanıyor.
Bu çip Çin’in giderek tasarım yeteneklerini geliştirdiğini gösteriyor. Çin’in kendi çip endüstrisindeki teknolojik zayıflıklar ABD-ÇİN ticaret savaşlarıyla ortaya çıkmıştı. İşte bu gelişmeyle Çin kendi YZ çiplerini de yapabileceğini ortaya koymuş gözüküyor.