Sorting by

×
BilgisayarBilimsel Gelişmeİlginç BilimMakalelerTeknoloji HaberTıp ve Sağlık

Yapay Zeka ile EKG Verisinden, Kan Şekeri Takibi Yapılabiliyor

Son on yılda tıbbi diagnostik cihazlarda altın çağ yaşanıyor. Kol saatlerinden, kontakt lenslere kadar bir çok cihazda cilde  zarar vermeden kan şekeri ölçme hayali var. İşte Warwick Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği son yaklaşım ise, yapay zeka kullanarak EKG sinyallerinde, hipoglisemik olayları tespit etmeye dayanıyor.

“Kan şekerini ölçmek için parmak ucundan kan alma acı verici ve bazı durumlarda çok daha zor hale geliyor. Örneğin küçük çocuklarda özelikle geceleri parmaktan kan almak ,oldukça zorlu bir iş. İşte bizim geliştirdiğimi yöntem EKG atışlarına bakarak yapay zeka yardımıyla hipoglisemiyi tespit etmeye dayanıyor. EKG her durumda bakılabildiğinden, uyurken bile problem yaratmayacaktır, “diyor araştırmanın yazarlarından Leandro Pecchia.

Warwick Üniversitesi’nin yaptığı devrimsel geliştirme ise ,her hastaya özgü EKG ritimlerini öğrenebilen bir yapay zeka geliştirmiş olmasıdır. Önceki çalışmada farklı sübjelerin EKG verisinden kan şekeri görüntüleme başarısız oldu. Çünkü EKG kişiden kişiye göre değiştiğinden evrensel bir düzen bulmak pek mümkün olmadı.

2 Sübjenin EKG ve Kan Şekeri İlişkisi

Yukarıdaki desenden de görüldüğü gibi, hipoglisemiyi gösteren iki kişinin EKG sinyalleri birbirinden oldukça farklıdır. İşte bu nedenle YZ sistemi kullanılarak kişiselleştirilmiş algoritmalar ayarlanarak, kişilerin EKG’lerine bağlı olarak hipoglisemilerinin nasıl değiştiği anlaşılabiliyor.

Yeni yayınlanan makalede, araştırmacılar iki pilot çalışmanın sonuçlarını raporlayarak, bu eşsiz sistemin verimini ortaya koydular. Sağlıklı gönüllülerde yapılan denemelerde sistem düşük kan şekerini % 82 doğrulukla tespit edebildi.

Tabi daha öncesinde de,başka non-invazif  ve çok farklı kan şekeri görüntüleme sistemleri ortaya konmuştu. Bu tekniğin etkinliği daha büyük hasta popülasyonlarından çalışılmalıdır. Yine de teknik daha geniş kan şekeri izleme sistemleri için de kullanılabilir. Örneğin fiziksel aktivite seviyeleri, deri iletkenliği ve besin bilgileri gibi fizyolojik durumların takibinde referans oluşturabilir.

Araştırma Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

Kaynak: University of Warwick

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Yapay Zeka ile EKG Verisinden, Kan Şekeri Takibi Yapılabiliyor - winally.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu