Sorting by

×
Alternatif Enerjiİklim DeğişimiKimyaMakalelerNanoteknoloji

Yapay Fotosentezle Karbondioksitten Sıvı Yakıt Elde Edildi

Illinois Üniversitesi’nden kimyagerler su,karbondioksit ve görünür ışıktan yapay fotosentez yaparak, başarıyla propan yakıtı üretti. Karbondioksitten propan gibi daha kompleks bir molekül üretilerek atmosferdeki fazla karbondioksit güneş enerjisi depolanabilir. Böylece güneş olmadığında ve güce ihtiyaç olduğunda yeşil enerji olarak kullanılabilir.

Bitkiler normalde su ve CO2 kullanarak bitkiler bunu glukozca zengin enerji depolarına dönüştürebilir. Yeni araştırmada ise bitkilerin kullandığına benzer görünür ışık spektrumu kullanılarak doğal fotosentezdeki gibi su ve CO2 ile elektronca zengin altın nanoparçacıklarla katalize edilerek yapay fotosentez yapılıyor.

“Buradaki asıl amacımız kompleks,sıvılaşabilir hidrokarbonlar üretmek için fazla CO2 ve güneş ışığı gibi sürdürülebilir kaynaklar kullanmaktır. Sıvı yakıtlar daha kolay,güvenli ve ekonomik taşınma sağladığından daha idealdir. Çünkü daha uzun zincirlerden üretilirler ve yani daha yoğun enerji depolarlar,” diyor araştırmanın yazarlarından Kimya Prof. Prashant Jain.

Jain’in laboratuarından doktora sonrası araştırmacı ve araştırmanın 1.yazarı , Sungju Yu, yeşil ışığı absorblayacak ve elektron ve protonları transfer edecek yani doğal fotosentezde klorofilin rolünü üstlenecek metal  katalizörler kullandı.

Altın nanoparçacıklar katalizör olarak gerçekten iyi çalışıyor, çünkü karbondioksit gibi moleküllerle verimli bir etkileşim sunuyor. Böylece ışığı absorblayarak ama diğer metaller gibi kolayca bozunmuyor.

Bu şekilde hidrokarbon yakıtları depolamanın birkaç yolu var. Buna rağmen en kolay konvansiyonel metot yakmak daha fazla karbondioksit üreteceğinden , yapılacak ilk şey  bu enerji toplamak ve depolamaktır.

Araştırmacılar yakmanın dışında daha sıra dışı metotlar geliştirmeye çalışıyor. Örneğin üretilen bu ürün yakıt hücrelerinde kullanılarak elektrik akımı ve voltaj üretebilir.Böylece hidrokarbon elektrik dönüşümü daha verimli olacaktır.

Karbondioksitten sıvı yakıta dönüşüm için yapılan bu geliştirme belki de çok daha yeşil bir enerji teknolojisi olabilir. Jain’in yapay fotosenteziyle daha önce bitkilerdeki verime hiç bu kadar yaklaşan olmamıştı.

Kaynak:https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190522153121.htm

https://news.illinois.edu/view/6367/789800

Referans: Sungju Yu, Prashant K. Jain. Plasmonic photosynthesis of C1–C3 hydrocarbons from carbon dioxide assisted by an ionic liquidNature Communications, 2019; 10 (1) DOI:10.1038/s41467-019-10084-5

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu