Kraliyet Teknoloji Enstitüsü Kimya Bölümü(KTH,Stockholm İsveç)’ nden araştırmacılar, sudan oksijeni moleküler olarak katalize edebilecek yeni bir katalizör sentezlediler. Böylece bilim adamları doğanın kolayca yaptığı fotosentezin enerjisine yaklaşmış oldular. Bu araştırma geleceğin güneş enerjisi kullanımında kritik rol oynuyorlar.
Dünyanın her yerinde araştırmacılar Amerika, Japonya ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere 30 yıldan fazladır fotosentezin yapay olarak oluşturmak için çalışıyorlardı. Sonuçlar sürekli değişse de bugüne kadar güneş enerjisiyle suyu oksidize edecek kadar hızlı bir katalizör bulunamamıştı.
” Mükemmel fotosentezi yaratmak için öncelikle hız darboğazından geçmek gerekiyordu, “diyor Licheng Sun KTH’ de organik kimya profesörü.
Fakat şimdi araştırmacılar biraraya gelerek, doğal fotosenteze benzeyen bugüne kadar rekor hıza sahip bir katalizör yaptılar. Doğan fotosentezde saniyede 100 ila 400 dönüşüm olur. Bilimadamları ise yeni katalizörle saniyede 300 dönüşüme ulaşıp, kendi yapay fotosentezlerini yapmayı başardılar.
Bu hızlı gerçekleşebilecek fotosentezin gelecekte pek çok olanak doğuracağı, özellikle yenilebilir enerji kaynaklarına iyi bir örnek teşkil edeceği belirtiliyor.
” Bu hızda çalışabilecek bir katalizör gelecekte özellikle, Sahara Çölü gibi güneşin bol olduğunda bölgelerde büyük ölçekli hidrojen üretme tesislerinde kullanılabilir. Ayrıca güneş enerjisinden daha fazla verim elde ederek, geleneksel teknolojilerle birlikte kullanılabilir, ” diyor Licheng Sun.
Yükselen petrol fiyatlarıyla bu çeşitten bir katalizör geleceğin problemlerine çözüm olabilir, çok önemli değişimlere neden olabilir. Ayrıca karbondioksiti farklı yakıtlara çevirmeye örneğin methanole çevirmeye yarayabilir. Güneş direkt hidrojen üretmeye de yarayabiliyor.Yıllardır bu teknolojiyi ucuza mal etmek için uğraşan bilim adamları yeni teknolojinin fosil yakıtlardan daha ucuza geleceğini öngörüyor.
Referans
- Lele Duan, Fernando Bozoglian, Sukanta Mandal, Beverly Stewart, Timofei Privalov, Antoni Llobet, Licheng Sun. A molecular ruthenium catalyst with water-oxidation activity comparable to that of photosystem II. Nature Chemistry, 2012; DOI: 10.1038/nchem.1301
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120412105430.htm