Sorting by

×
MekatronikMühendislikTeknoloji Haber

Yanaktan Beyne Cerrahi Müdahale Yapan Robot Geliştirildi

epilepsiameliyatı yapan robot

Epilepsi(Sara) nöbetlerini geçirmek için beynin küçük bir bölümü delinebilir. Fakat bu oldukça tehlikeli ve uzun süren invazif bir tedavidir. Vanderbilt’ten mühendisler epilepsi nöbetlerini daha az invazif (daha az hasar bırakan) bir yöntemle çözmeye çalışıyorlar. Beyindeki hipokampüs bölgesine (beynin alt bölümü) yanaktan girerek hedeflenen bölgeye çok yakın bir yere ulaşmak için bir robot geliştirdiler.

Bu yapmak içinse şekil hafızalı alaşım iğne kullanarak hassas eğimli bir yol izleyerek MR’da(emar)  manyetik alandan etkilenmeyecek  robotik platform geliştirdiler. Mühendisler ilk çalışan prototipi Sıvı Enerjisi İnovasyon ve Araştırma Konferansı’nda(Fluid Power Innovation and Research Conference)  sergilediler. Makine mühendisi yüksek lisans öğrencisi David Comber tasarımın büyük kısmını üstlendi.

1,14 mm nikel titanyum iğne mekanik bir kalem gibi çalışarak, eş merkezli borularla bazıları kavisli bir şekilde beynin içinde yol almasını sağlıyor.(Diğer emar nikel-titanyum metallerine benzemeyecek şekilde) Basınçlı hava kullanarak robotik platform iğneyi milimetrik olarak kontrol edebiliyor. David Comber cihazın 1,18 mm’den daha hassas çalışabileceğini iddia ediyor. Ayrıca iğnenin bu milimetrik pozisyonları cerrah tarafından emar ile görüntülenebiliyor.

Projeye başkanlık eden Doç. Dr. Mekanik Mühendisi Eric Barth’a göre, cerrahi robotu denemek için bir sonraki aşamanın kadavralar olduğunu belirtiyor. Barth’a göre önemli on yıl içinde bu robot ameliyathanelerde kullanılabilir. Pnömatik üzerine pek çok çalışması olan Barth , diğer robotların yapamadığı bir robotu hayata geçirmeyi amaçlamış.

Diğer taraftan Doç. Dr. Robert Webster ise yönlendirilebilir şekil hafızalı cerrahi iğneleri geliştirdi.

Sonrasında Nöroloji Cerrahı Doç. Dr. Joseph Neimat ile konuyu tartışan mühendisler nörologlarında benzer bir yaklaşımla beyne elektrotlar yerleştirerek epileptik bölgeleri tespit ettiklerini öğrenmiş. Fakat bu düz iğnelerle yapıldığından aynı bölgeye ulaşmak için kafatasını delmeleri gerekiyor. Neimat’a göre bu sistem sayesinde kavisli iğne ile invazif girişim minimuma indirilebilir.

Mühendisler 3D yazıcı kullanarak sistemin parçalarının daha ucuza getirebileceğini düşünüyorlar.

Kaynak: ScienceDaily

3 yazıcıyla beyin ameliyatı
3D Yazıcıda Basılan Parçalar Düşük Maliyete Sahip
emarda çalışabilecek robot
Emarın manyetik alanından etkilenmeyecek parçalar seçildi
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu