Sorting by

×
Bilimsel GelişmeFizik

CERN’ DEKİ YENİ BULGULAR SÜPER SİMETRİ TEORİSİNİ ÇÖKERTEBİLİR

Pazartesi günü CERN’ deki araştırmacılar Büyük Hadron Çarpıştırıcısında(Large Hadron Collider-LHC) ‘ de  ilk kez bir parçacık yarılanması tespit ederek modern fizikte yeni bir çığır açıldı. Bu mutasyon yarılanma prosesi olarak biliniyor ve fizikte Standart Model adı verilen evrenin işleyişini açıklayan teoride belirtilse de,  şimdiye kadar hiç gözlenmemişti.

Cambridge’ den bilim adamları CERN’ deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ nda (Large Hadron Collider -LHC) doğada görülmesi en zor görülen yarılanmalardan birini gözledi.

Bu sonucun,  Süper Simetri Teorisi gibi oldukça popüler yeni teoriler için oldukça zarar verici olduğu söyleniyor. Çünkü süper simetri teorisinde ayrışmanın daha çok olması bekleniyor.

Önceki bilgilere göre bu en temel atom altı parçacıklar (kuarklar, leptonlar ve elektronlar gibi) ve aralarındaki mevcut kuvvetler Standart modelle ilişkilendiriliyor. Parçacıkların kütleleri Higgs alanındaki etkileşimlerinin bir sonucu olarak gösteriliyor. LHC’ de Higgs alanındaki parçacıkların uyarılmasıyla  Higgs bozonu keşfedilmişti.

Buna rağmen Standart Model en gelişmiş teori değil. Standart teori çekim etkisini ya da evrenin Karanlık Madde ve Karanlık Enerji’ den oluşan geri kalan % 95 ‘ ini açıklamıyor.

İşte Süper Simetri Standart Model’ de olan bu eksikliklerin bazıları dolduruyor.  Çünkü bu teori yeni bir fenomeni tahmin ediyor ve LHC’ de test edilebilir. LHC,  Bs parçacığının( iki müondan oluşan,kuarak ve antikuark ) yarılanmasını gözlemek için uygun bir ortam. Bu çok nadir gerçekleşen olay ve günümüzdeki fiziğin gelişimi için oldukça önemli.

LHC beauty (LHCb)’ deki ekip tarafından gözlenen bu yarılanma , 27 km uzunluğundaki dev parçacık detektörünü çarpışma noktalarının birinde tespit edildi.

 

LHC şimdiye kadar yapılmış en güçlü parçacık hızlandırıcı ve 2009’ dan beri devrede. Protonları nerdeyse ışık hızına yakın bir hızda çarpıştıran LHC bugün dünyanın en gelişmiş teknolojilerini barındırıyor. Her çarpışmada Bs parçacığı gibi parçacıklar oluşuyor. Fakat Bs parçacığı çok stabil değil ve aniden(saniyenin milyonda birinin milyonda biri kadar sürede) yarılanıyor. Bu  kısa ömürlü parçacık yaklaşık bir cm kadar uzağa giderek LHCb detektörü tarafından gözleniyor. İşte bu parçacığın pek çok farklı parçacığa bölünebiliyor ve çok nadir de olsa (300 milyonda bir olasılık) iki müona bölünebiliyor.

 

Fizikçilerden oluşan ekip, LHCb ‘ de kaydedilen çok büyük miktarda çarpışmayı analiz ederek, bu yarılanma olayını gözlemeye çalışıyorlardı. Sonunda elle tutulur birkaç veri ettiler. Bu ultra nadir yarılanmayı gözlemek LHCb ekibi için gerçekten bir zafer niteliğinde.

Profesör Val Gibson, Cambridge LHCb takım lideri,  “ Bu oldukça nadir gözlenen yarılanma nedeniyle , Süpersimetri teorisini savunan meslektaşlarımızın, kafası tümüyle karıştı. Bu deneylerden elde edilen sonuçları değerlendirmek  için doktora öğrencilerimiz kendilerini gerçekten bu işe adadılar,” diyor. Bu gözlem, Standart Model’ de patlama etkisi yaratsa da Süpersimetri destekçileri için oldukça kötü bir haber niteliğinde. Cambridge fizikçisi Dr Marc-Olivier Bettler, modern fiziğin Standart Model’ in temellerinde yattığını belirtiyor.

 

Buna rağmen Süpersimetri açısından da bu ölçümlerin de bazı yararlrı olduğunu söyleyen Dr Bettler bunu şöyle açıklıyor;  “ Bu sonuç  modern fiziğin ne olamayacağını belirttiğinden oldukça önemli” .

Kaynak : http://www.msnbc.msn.com/id/49796762/ns/technology_and_science-science/?ocid=twitter#.UKJWLOQzwnl

http://www.msnbc.msn.com/id/49796762/ns/technology_and_science-science/?ocid=twitter#.UKH7WuQzwnk

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Yeni Hesaplamalar Büyük Çöküş 'ün Daha Erken Olabileceğini Öngörüyor - FineDO !FineDO !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu