Sorting by

×
BilimHaberlerTeknoloji HaberUzay-Zaman

Yakın-uzay turizm balonu deneme uçuşlarına başladı

Yeni bir turistik tecrübeyle 5 yıla kadar büyük bir balonla uzayın uçsuz bucaksız karanlığını ve sonsuz ufuk çizgisini gözlemleyebilirsiniz. Tasarımcı, daha ufak bir helyum modelini yolcu kabiniyle beraber test etti. 29 Mayıs’ta yapılan testte ani bir rüzgar etkisi, sonucu balonun dış tabakasının zarar görmesi nedeniyle durduruldu. İspanyol şirketi tasarımcı Zero2Infinity, video anlatımında testin tekrar edilerek, sonraya ertelendiğini  belirtti.

Bloon adını verdikleri 2 pilot ve 4 yolcu taşıyacak özel basınçlı kabin, 36 kilometreye (36000 mt) kadar çıkacak. Tabi ki bu tecrübe uzayın başlangıcı olarak adlandırılan 100 km yükseklikten az. Fakat bu yükseklik dünyanın eğimli ufuğunu, ince mavi atmosferini ve gün ışığında bile uzayın siyahlığını görmek için yeterli.

Zero2Infinity yarısı büyüklükte microbloon 2.0 isimli bir modeli Haziran 2010’da test etti ve 33 kilometreye çıktı. Ekim 2010’daki testte ise 24 kilometreye çıktı.

Şirket, “bloon” bittiğinde insanlara 25 saniyeliğine yerçekimsiz ortamı yaşatabileceğini ve bunun ay yerçekimi ve mars yerçekimini de yaşatabileceğini, bununla beraber serbest düşüşe geçtiğinde nasıl bir etki göstereceğini belirtmiyor. Kabindeki paraşüt sistemi ve kabinin altında şişebilen yastıklar sayesinde yolcuları dünyaya geri getirebilir.

Şirket 2013 ila 2015 arasında ticari uçuşlarına başlamayı düşünüyor. Yolcuların ne kadar ödeyeceğinden ise bahsedilmiyor.

Virgin Galactic ise 100 km’ye kadar yörünge altı uçuşları daha önceleri duyurmuştu. Zero2Infinity şirketi ise muhtemelen daha düşük fiyatlı uçuşlar planlayarak Virgin Galactic’le rekabet edebilir.

Eğer her şey yolunda giderse, Zero2Infinity şirketi farklı deneyimler de planlamakta. Örnek olarak; Avusturyalı Felix Baumgartner 21.000 metreden balondan atlayarak dünyanın en yüksek paraşütle atlayışını planlıyor.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Bdsqmh3yCOo

 

Kaynak: http://www.innovationnewsdaily.com/1261-space-tourism-balloon-test.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu