Peki, VPN nedir? VPN (Sanal Özel Ağ) adı verilen online servisler sayesinde kullanıcıların internet erişimleri özelleşiyor. VPN gibi bir kalkan sayesinde, kullanıcılar internette sörf yaparken,video izlerken veya torrent indirirken korunuyorlar. Anonimliğin yanı sıra bu sayede lokasyondan kaynaklı jeolojik sınırlamalar kalkıyor. Böylece sansür veya hız kısıtlamasından kaynaklı problemler ve daha fazlası ortadan kalkıyor.
Kullanıcılar arasında VPN’ler gün geçtikçe popülerleşmekle birlikte, ülkemizde zaman zaman yaşanan kesintiler ve yavaşlamalar nedeniyle, giderek kullanıcı sayısı gittikçe artıyor. İşte bu nedenle, NordVPN ve Surfshark VPN gibi servislerin, giderek artan kullanıcı ihtiyacı karşılaması sürpriz değil.
Peki aslen VPN nedir ve nasıl çalışır? İşte bu yazıda VPN’in nasıl çalıştığını öğreneceksiniz.
VPN Nasıl Çalışır?
Müşteri odaklı VPN aslen çok basittir. Önce VPN müşteri tarafından indirilerek kurulur. Müşteri bu yazılımı kullanarak VPN ağına katılır ve katıldığı anda internet tarayıcınız korunmaya başlar.
VPN servisleri dünya çapında bir çok sunucu ve simültane bağlantıya sahiptir. VPN’e bağlandığında, veri internet servis sağlayıcısından(ISP) hedefe yönlendirileceğine, VPN sağlayıcısının sunucu ağı yardımıyla yönlendirilir. İşte veri bu hedefe ulaştığında bilgisayarınız yerine VPN sunucularından geliyor gibi görünür. Ayrıca bağlandığınız ISP son konum yerine, bağlandığınız VPN sunucusu IP’sinden görünür.
Bu prosese VPN tüneli yaratma olarak da bilinir. Bu sistem özel tünelleme protokolleri kullanarak verileri şifreleme tabakasıyla sararak , herhangi bir müdahaleyi etkisiz kılar.
2020’nin En İyi VPN servisleri
VPN pazarı VPN araçlarıyla dolup taşıyor. Bu VPN araçları güvenlik,mahremiyet,torrent,oyun vb. engelli içeriklere erişim için muhteşem bir seçenek oluşturuyor.
1.NordVPN
NordVPN’e git
NordVPN en büyük sunucu ağına sahiptir. 58 ülkede 5500’den fazla sunucuyla hizmet veriyor. Bu pazardaki en güvenli VPN ağlarından biri olmakla beraber, sadece katı bir şifreleme ve acil kapatma anahtarı içermekle kalmayıp, VPN üzerinden çoklu geçişlere ve Onion ‘a imkan vermektedir. NordVPN belki en hızlı servis olmayabilir fakat aslen gizlilik politikası bağımsız bir denetçi tarafından onaylıdır.
2.Surfshark VPN
VPNpro puanı: 9.4 / 10
Surfshark VPN’e git
İngiliz Virgin Adaları’nın dışından kontrol edilen ve 60 ülkeden 1000’in üzerinde giriş sağlayan Surfshark VPN sağlamlığını birden fazla kes göstermiştir. Tüm güvenlik özellikleri, önemli platformlara özel uygulamalar ve 7/24 canlı müşteri desteğine sahiptir. Surfshark zamanla kendini kanıtlamış sızıntısız,gizlilik esaslı bir üründür.
3.CyberGhost
VPNpro rating: 8.4 / 10
CyberGhost’a git
Romanya’dan CyberGhost yazılımına gelince kolay kullanım ve sezgisel arayüz ön plana çıkıyor. Bu VPN yeni başlayanlar ve binlerce gelişmiş özellik aramayanlar için biçilmiş kaftan denilebilir.
Basit gözükse de, CyberGhost 5800’den fazla sunucu ağına ve 80’den fazla ülkeye erişim sağlayan, çok güvenli bir VPN uygulamasıdır. Anonimlik olarak oldukça yeterli bir hizmet sağlıyor.
Neden VPN kullanmalıyım ?
Aşağıdakilerden Yapıyorsanız, VPN kullanmalısınız:
- Kimliğiniz yabancılardan gizlemek istiyorsanız, VPN kullanmalısınız. VPN’in en büyük faydalarından biri de mahremiyeti korumasıdır. VPN IP’ni korur ve verilerinizi şifreler.
- Devlet sansürlerinden kurtulmak. Yasaklı veya yavaşlatılmış sitelere bu şekilde girebilirsiniz.
- Verileri şifrelemek. VPN ağa gönderdiğiniz verileri şifrelediğinden , verilerinizi normal tarayıcınızdan daha derinlere saklar.
- Tasarruf Etmek için. Şirketler dünyanın farklı bölgeleri için farklı fiyatlar uygulandığından, VPN daha ucuz teklifler almanızı sağlayabilir.
- Seçeneklerinizi Genişletir . Netflix gibi servisler bölge ve ülkeye göre yayın sunabiliyorlar. Eğer ABD,Hollanda, Japonya gibi ülkelerin devasa arşivlerine ulaşmak isterseniz VPN işinize yarayacaktır. Böylece ülkenizde normalde sunulmayan içeriklere ulaşabilirsiniz.
- İş Verilerini Korumak. İş yerleri de VPN kullanarak daha güvenli uzaktan çalışma sağlayabiliyor. Böylece uzaktan çalışanlara daha fazla esneklik ve çeviklik sağlanıyor.
- Güvenli Torrent. Çoğu ülkede ve özellikle batıda , telif haklarından dolayı torrent gibi P2P servislerine ulaşmak yasak. VPN sizi telif politikalarına karşı koruyacaktır.
- İyileştirilmiş bağlantı hızı Bilinenin aksine VPNler bağlantı hızını arttırabilir. Eğer sizin ISP’niz hızını sınırlıyorsa, VPN ile bağlandığınızda uçuşa geçersiniz.
- Güvenli olmayan wifi erişim noktalarından korunma. Özellikle kafeler ve havalimanları hackerlar için avlanma yeridir. Hackerlar routerle aranıza girerse bilgisayarınızı hackleyebilir. İşte VPN veril şifrelemesi burada çok işe yarar.
Yukarıdaki maddeler ,VPN kullanmak için çok iyi nedenler ihtiva ediyor. Umarız VPN kullanımının günümüz koşullarında , öncelikle güvenlik ve mahremiyet için önemli olduğunu anlamışsınızdır.
VPN Türleri
VPN araçlarını farklı yönlerden sınıflandırabilirsiniz. Normalde bunlar temelde birbirinden çok da farklı değildir. VPN için uygulama ya da cihaz kullanılabilir. İşte VPN türleri:
Yazılımsal (Software) VPN
VPN’ler yazılımsal ve donanımsal olarak ikiye ayrılır. Yazılım VPN’leri bilgisayarın operasyon sisteminde çalışan VPN’lerdir. Bu yazılım şifreleme ve doğrulama işlemlerini çalıştırarak gizliliğinizi korur.
VPN bağlantısı nedir ?
VPN servisleri şifrelenmiş tünel protokolleri kullanarak, cihazınızdaki trafiği korurlar. VPN sunucu ve cihazınız arasındaki bu bağlantıya VPN bağlantısı denir.
İşte NordVPN gibi çözümler router yazılımları ve harici donanımlarıyla arası iyi olmayanlar için oldukça uygun bir yazılımdır. Böylece donanım almak yerine , basit bir yazılımla işinizi halledebilirsiniz.
Yazılım VPN’leri ise mobil,masaüstü VPN olarak ikiye ayrılır.
Mobil VPN
Mobil VPN’ler iOS,Android,Windows Phone,Blackberry ve diğer mobil sistemlerde çalışır. Aynı bilgisayar VPN’leri gibi telefonlar ve VPN sunucular arasında tünel açarak, internet erişimi sağlarlar.
Cep telefonlarının çalışma şekli nedeniyle, mobil VPN’lerin diğer formlardan biraz daha sofistike olması gerekmektedir. Örneğin, siz dışarıda dolaşırken mobil operatörden, wifi’ye geçmesi gerekebilir. Bu nedenle IKEv2 gibi tünel protokolleri OpenVPN üzerinden bağlanırken tercih edilir.
Akıllı telefonlar, bilgisayarlar kadar kaynağa sahip olmadığından , çok iyi kodlanmaları ve bellekten az yemeleri hedeflenmektedir.
İşte bu nedenlerden dolayı mobil VPN seçiminden dikkatli olmak gerekir.
Tüm bu nedenlerden dolayı, mobil cihazlarda bir VPN seçerken akılcı seçimler yapmak gerekir. Android ve iOS için en iyi uygulamaları öğrenmek için buraları tıklayın.
Masaüstü VPN
Masaüstü VPN’ler Windows, macOS, Linux, Chromebook ve diğer OS türleri üretilmiş yazılımlardır.
Bu sistemler için yazılan uygulamalar arasında operasyon sistemleri farklıklarından dolayı, önemli değişiklikler vardır. Örneğin, en az güvenlikli sistem Windows DNA sızmalarını önlemek için VPN uygulaması gerektirir.
Donanım VPN’i
Donanım VPN’i genelde modem üzerinde VPN servisi sağlayan bir araçtan ibarettir. İşte bu cihaz kayır olma ve şifreleme proseslerini yapar ve özel bir güvenlik duvarıyla da desteklenebilir.
Siteden Siteye VPN
Siteden siteye VPN iki dönüm noktası arasında gerçekleşen doğrudan VPN bağlantısıdır. Daha iyi anlamak için iki ayrı şehirde olan A ve B ofislerini ele alalım. A ofisindeki çalışan veritabanına erişim istediğinde, B ofisindeki depolanan veriye VPN ile erişir. Bu iki noktada internete bağlıdır. Intranette denen bu sistemler, internet üzerinde çalışırlar.
Bir Yorum