Birçok insan bilmediği konuları sürekli eleştirir, internet’i eleştirir, video oyunlarını eleştirir, hatta elektrikli arabalar konusunda bile yüzünü buruşturan insanlar var.
Ancak bir de bu konuları bilimsel olarak incelemek gerekir. Örneğin, asosyal çocuklar internet çağının veya video oyunlarının ürünü değildir, asosyal insanlar her zaman vardı, bu insanları sıradan olmadıkları için eleştirmenin herhangi bir anlamı yok, ayrıca onları kendinizden daha da uzaklaştırırsınız. Ne yapsınlar? Partilere gidip diğer şaklabanlar gibi eğleniyormuş numarası mı yapsınlar? Futbol mu izlesinler? Bu kimseyi ilgilendirmez, hele seans başı 500 TL alan, tıp diplomasına sahip olmayan psikologları hiç ilgilendirmez.
Bu yazıda video oyunlarının bilimsel olarak kanıtlanmış yararlarından detaylıca bahsettik, zira video oyunları genellikle psikolojide tartışma konusudur.
Konu ile ilgili en büyük eleştirilerden biri, video oyunlarının insanları (özellikle de çocukları) şiddete karşı duyarsızlaştırabilecekleri ve böylece gerçek dünyada daha agresif ve antisosyal davranışlara yol açabilecekleri fikridir. Örneğin, son zamanlarda yapılan bir çalışmada şiddet içermeyen video oyunları oynamanın beynin şiddet ve saldırganlığa tepkisini azalttığı görüldü.
Söz konusu durumun bir endişe nedeni olduğuna inansak da, bunun gerçekten doğru türde ebeveynliğe ve video oyunlarıyla ilgili tutuma bağlı bir şey olduğuna da inanıyoruz. Bu, gerçekten küçük çocukların açıkça yetişkinler için geliştirilen oyunlara erişmesine izin vermemek ve aynı zamanda çocuklara kurgu ile gerçeklik arasındaki önemli farkı açıklamak anlamına gelir.
Video oyunları problem çözme yeteneğinizi geliştirebilir
Video oyunları oynamanın bir yararı, problem çözme ve eleştirel düşünmedeki gelişime katkıda bulunmasıdır.
Örneğin, son zamanlarda yapılan bir çalışmada, gerçek zamanlı strateji oyunlarının insanların genel bilişsel esneklik (video oyunlarıyla ilgili olmayan çeşitli görevler kullanılarak ölçülen) özelliğinin geliştirebileceği bulundu.
Strateji ve bulmaca tabanlı oyunlar, özellikle problem çözmeyi geliştirmek için iyi oyun türleridir, ancak hemen hemen her video oyunu, bir sonraki seviyeye geçmek için bir tür planlama ve yenilikçi düşünme gerektirir.
Ve tabii ki PC ve konsol oyunlarının çoğu savaş ile ilgilidir, özellikle de 15 strateji oyununun 14’ünde savaş kaçınılmazdır. Vahşi katliamlar, korkunç kanlı sahneler olmadığı sürece savaş içerikli strateji oyunları da stratejik zekanıza olumlu katkısı olabilir.
Video oyunları motor becerileri ve uzaysal farkındalığı geliştirebilir
Super Mario 64 kullanılarak yapılan bir araştırmada, oyunu 2 ay boyunca günde 30 dakika oynayan bireyler, beyinlerinin mekansal gezinme, stratejik planlama, çalışma belleği ve motor performansla ilişkili bölümlerinde olumlu değişiklikler göstermiştir.
Bu, bazı ülkelerde orduların pilotları ve askerleri eğitmek için video oyunları kullanmasının ve birçok profesyonel yarışçının sürüş becerilerini geliştirmek için video oyunlarını oynamasının büyük bir nedenidir.
Birinci şahıs nişancı (FPS), platform ve araba/motor yarışı oyunları özellikle el-göz koordinasyonunu geliştirmek için kullanışlıdır.
Video oyunları sosyalleşmenize ve ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilir
Video oyunlarıyla ilgili bir başka olumlu şey de bize genellikle sosyalleşme ve ilişkiler kurma fırsatı vermeleridir.
Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, birçok oyuncu arkadaşlarıyla oynuyor, hatta çevrimiçi arkadaşlıklar kuruyor. Çok oyunculu video oyunları genellikle diğer insanlara karşı sağlıklı ve eğlenceli bir şekilde rekabet etmenin, hatta ortak engellerin üstesinden gelmek için bir grup veya takım içinde işbirliği yapmanın ve birlikte çalışmanın bir yolunu sağlar.
Video oyunları öz kontrolü geliştirebilir ve arzularınızı gemlemenize yardımcı olabilir
Gerçekten ilginç bir çalışmada, Tetris oynamanın yeme, içme veya sigara içme dürtüsünü azaltmaya yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir.
İnsanlar bilgisayarlarda, cep telefonlarda veya konsollarda oyunlara odaklandıklarında dürtülerini ve isteklerini azaltabilirler. “Şu anda gerçekten bir sigara içmek istiyorum” veya “3-4 dilim baklava iyi giderdi şimdi” diye düşünmek yerine, oyunu oynamaya ve bitmek bilmeyen o görevleri tamamlamaya o kadar istekli oluyorsunuz.